Region

Šmit na sednici SB UN: Trebalo bi ozbiljno shvatiti Dodikove secesionističke pretnje

Komentari

Autor: Tanjug

10/05/2023

-

19:57

Šmit na sednici SB UN: Trebalo bi ozbiljno shvatiti Dodikove secesionističke pretnje
Kristijan Šmit - Copyright Tanjug/STA/Tamino Petelinšek

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio je  na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da je u Bosni i Hercegovini, tri decenije nakon rata, postignut značajan napredak, ali da postoje prepreke od kojih je Republika Srpska "najveća".

"Preusmeravanje, suspenzija ili uslovljavanje finansiranja su alati koje međunarodni partneri imaju pri ruci da odgovore na secesionističku politiku Republike Srpske", rekao je Šmit prilikom podnošenja izveštaja Savetu bezbednosti UN o stanju u BiH, prenosi Srna.

On je pozvao Savet bezbednosti da "ozbiljno shvati secesionističke pretnje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika", čija retorika, smatra Šmit, predstavlja "pretnju miru i stabilnosti u zemlji, a potencijalno i širem regionu".

Šmit je podsetio na sporno pitanje imovine u Bosni i Hercegovini i odbijanje Republike Srpske da prizna odluke Ustavnog suda po tom pitanju, te pozvao sve lidere u BiH da rade zajedno na ustavnim reformama sa ciljem poboljšanja ljudskih prava.

Govoreći o evropskom putu BiH, visoki predstavnik je rekao da Bosna i Hercegovina mora da uđe u Evropsku uniju, ali tek kada bude ispunila sve standarde.

On je pozvao lidere u BiH da ostanu uključeni u proces pomirenja i da izbegnu kontraproduktivnu retoriku i akcije.

Šmit je istakao da je "jasna posvećenost BiH putu ka EU posebno relevantna kada se gazi međunarodno pravo i narušava suverenitet i teritorijalni integritet nezavisnih država u Evropi", ističući da je Dodik "pokazao simpatije prema ulozi Rusije u ratu u Ukrajini".

Kako je naveo, suverenitet i teritorijalni integritet BiH nisu pitanja o kojima se može pregovarati. Visoki predstavnik u BiH je zahvalio Srbiji i Hrvatskoj na stavu o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

Srpska članica i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović napustila je zasedanje SB UN tokom Šmitovog obraćanja.

"Napustila sam, jer (Šmit) nije verifikovan u Savetu bezbednosti UN, jer nastavlja sa pravljenjem eksperimenta od BiH, stavljajući se iznad demokratski izabranih institucija, za šta mu Dejtonski sporazum nije dao mandat. I neki dan je izjavio: 'Ja sam taj koji odlučuje', a ja mu poručujem mi smo ti koji odlučujemo, jer nas je narod izabrao", napisala je Cvijanović na Instagramu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa