Region

Dodik: Nisam hteo da za stolom sedim sa Šmitom i da kvarim idilu

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2023

-

10:17

Dodik: Nisam hteo da za stolom sedim sa Šmitom i da kvarim idilu
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je da nije bio na otvaranju Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, jer nije hteo da sedi sa Kristijanom Šmitom, visokim predstavnikom u BiH, koji u Republici Srpskoj nije priznat.

Nedolazak Dodika juče u Mostar primetio je ministar spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Elmedin Konaković, koji je rekao da mu je žao, jer je sa predsednikom Republike Srpske mogao da razgovara "licem u lice".

"Kada sam video da treba da sedim za stolom s Kristijanom Šmitom, onda nisam hteo da kvarim idilu o kojoj Konaković govori i da remetim osećaj uspeha u formiranju Vlade Federacije (BiH), onako kako je formirana. Sve drugo je izvan tog – uspešna usaglašenost o kojoj je govorio Konaković, koji kaže da je za dogovor, a onda mimo bilo kakvog dogovora nameće stav kako će BiH glasati u Savetu Evrope Kosovu, ili kako da se glasa u UN-u bez konsultacija s Predsedništvom BiH. To nije dogovor, već kršenje dogovora”, napisao je, između ostalog, Dodik na Tviteru.

Konaković u izjavi novinarima juče u Mostaru rekao da predsednik Republike Srpske "ponovo šalje neke nepotrebne poruke" i da bi, kako je naveo, "bilo dobro da počne sa integrativnim radnjama". 

Komentarišući raniju izjavu Dodika da Savet ministara BiH neće funkcionisati ako na dnevnom redu ne bude "Istočna interkonekcija", Konaković je rekao da Republika Srpska ne može da potpisuje ugovor sa Srbijom.

Konaković je rekao i da se Dodik i političari iz Republike Srpske ne snalaze u "politikama dogovora".

"Oni se puno bolje snalaze u politikama konflikta kojima svakodnevno umaraju", naveo je, između ostalog, Konaković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa