Region

Dodik: Ponudiću svim strankama dokument o ujedinjenju oko samostalnosti Republike Srpske unutar BiH

Komentari

Autor: Tanjug

20/04/2023

-

20:45

Dodik: Ponudiću svim strankama dokument o ujedinjenju oko samostalnosti Republike Srpske unutar BiH
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će na sutrašnjem sastanku sa predstavnicima stranaka iz Republike Srpske ponuditi novi dokument čiji je cilj ujedinjene oko samostalnosti Srpske unutar BiH.

"Moja obaveza je bila da kao predsednik reagujem na izjavu o imovini koju su potpisali u FBiH sve bošnjačke partije koje su i vlast i opozicija", naveo je Dodik, prenosi RTRS.

On je kazao da će predložiti da se odbace svi dosadašnji akti koji nisu predviđeni Ustavom.

"I to bez obzira na koji način su doneti - da li nasiljem visokog predstavnika, a pogotovo sudija Ustavnog suda BiH. I šta možemo tu očekivati nego uvek udarce na Srpsku", izjavio je Dodik.

On je istakao da Ustavni sud BiH nije relevantan.

"To je sud jedne strane i u tom pogledu ćemo razgovarati sa partnerima iz drugih političkih partija", naveo je Dodik.

Dodik je, u skladu sa ustavnim ovlašćenjima, sazvao sutra u 14 časova, konsultativni sastanak sa predstavnicima svih parlamentarnih političkih partija iz Republike Srpske, a povodom zauzimanja stava o imovini Republike Srpske sa osvrtom na izjavu o imovini koju su potpisali bošnjački politički predstavnici iz Sarajeva.

Zajedničku izjavu o tzv. "državnoj imovini BiH" su potpisala dva člana Predsedništva BiH, Denis Bećirović i Željko Komšić sa liderima osam bošnjačkih stranaka na nivou države i FBiH, kojom su međunarodne predstavnike pozvali da preduzmu odlučne korake da politika organa vlasti entiteta Republike Srpske ne bi doživela eskalaciju sa, kako navode, nepredvidivim i nesagledivim posledicama. 

Izjavu su, pored Bećirovića i Komšića, koji je u Predsedništvo BiH izabran glasovima Bošnjaka, potpisali i Bakir Izetbegović (SDA), Nermin Nikšić (SDP), Elmedin Dino Konaković (NiP), Edin Forto (Naša stranka), Nermin Ogrešević (NES) i Semir Efendić (SBiH).

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa