Region

Šmit: Državna imovina je pitanje na kojem tek treba da se radi

Komentari

Autor: Tanjug

25/04/2023

-

12:22

Šmit: Državna imovina je pitanje na kojem tek treba da se radi
Visoki predstavnik u BiH Krstijan Šmit - Copyright Tanjug/FENA/Hazim Aljović

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik Kristijan Šmit negirao je danas tvrdnje iz Republike Srpske da je državna imovina davno rešena i poručio da je to pitanje na kojem tek treba da se radi.

"Naime, tvrdnje da je pitanje vlasništva državne imovine već rešeno u Dejtonu nisu tačne. To je fundamentalno pitanje koje još treba rešiti u ovoj zemlji. Stoga je zaključak jednostavan: bh. političari – radite svoj posao! Kada je u pitanju proces kako doći do rešenja, potrebni su nam tehnički i pravni razgovori koji vode do prihvatljivog i održivog rešenja pitanja raspodele imovine između države, entiteta, Distrikta Brčko, kantona i opština", rekao je Šmit.

Inače, OHR i PIC su juče počeli da rade na pitanju državne imovine kada su održali prvi sastanak na kojem je formirana radna grupa eksperata.

Visoki predstavnik podseća i da entiteti nemaju pravo na otcepljenje od BiH i postoje samo na osnovu Dejtonskog ustava.

"Suverenitet i teritorijalni integritet BiH su neupitni i odlučno odbacujem bilo kakve neodgovorne radnje u tom pogledu", kazao je Šmit, preneo je sarajevsiki portal Klix.

Šmit je rekao da je zadatak političara u BiH da konačno provedu Dejton u potpunosti i da o njemu ne pričaju izmišljene gluposti. 

"Poštovanje ustavnog poretka zemlje je kamen temeljac dugotrajnog mira, stabilnosti i napretka BiH. Ustav BiH je sastavni dio GFAP-a i odluke Ustavnog suda BiH su konačne, obavezujuće i moraju se provoditi", zaključio je Šmit.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa