Region

Potpisana izjava o zaštiti imovine Republike Srpske, u sredu sednica Narodne skupštine

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2023

-

19:18

Potpisana izjava o zaštiti imovine Republike Srpske, u sredu sednica Narodne skupštine
www.narodnaskupstinars.net - Copyright www.narodnaskupstinars.net

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici parlamentarnih stranaka potpisali su danas u Banjaluci izjavu o zaštiti imovine, odnosno plan delovanja organa u Republici Srpskoj i predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama BiH, saopštio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je nakon sastanka u Banjaluci rekao da su osim njega prisutni bili predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministri i predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama.

Na sastanku su bili i predsednici Socijalističke partije Petar Đokić, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, NPS-a Darko Banjac, DNS-a Nenad Nešić, SPS-a Goran Selak i NDP-a Bojan Šapurić.

Sastanku se nisu odazvali predstavnici opzicionih SDS-a, PDP-a i Liste za pravdu i red.

Dodik je istakao da izjava, odnosno plan aktivnosti sadrži 21 zaključak i održava poštovanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, ali i jednako favorizuje prava Srpske dobijena ovim sporazumom.

"Dokument je u suštini ostao isti, kao što je predstavljeno pre nekoliko dana. Sve političke partije koje su prisustvovale prethodnom sastanku, izuzev SDS-a, su potpisale akt. Srpska nesumnjivo ovim planom ulazi u proces jačanja svojih utvrđenih nadležnosti koje je imala po Dejtonskom sporazumu", kazao je Dodik.

On je istakao i da Ustavni sud nije štitio Ustav BiH, već ga je razgradio, zloupotrebljavajući svoju ulogu.

"U sredu imamo sednicu NSRS gde ćemo pozvati sudije Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske da napuste svoje pozicije", rekao je Dodik, prenela je RTRS.

Predsednik NSRS Nenad Stevandić rekao je da bi u sredu trebalo da bude održana sednica parlamenta Srpske na kojoj će biti donesena odluka o pozivu sudiji Ustavnog suda BiH iz Srpske da podnese ostavku.

Predsednik NPS Darko Banjac rekao je da potpisani dokument ima dva cilja - očuvanje Dejtonskog sporazuma i zaštita Republike Srpske.

"Udar na imovinu Republike Srpske je paradoks. BiH je stvorena iz dva entiteta, Republike Srpske i FBiH, koji su uneli svoju imovinu u zajedničku državu", naveo je Banjac.

Predsednik SP Petar Đokić rekao je da će Srpska i njeni predstavnici politički delovati kako bi sačuvali Dejtonski sporazum i imovinu.

U izjavi je navedeno da će Republika Srpska ponuditi Federaciji BiH potpisivanje sporazuma o mirnom razdruživanju ukoliko se nastavi antidejtonsko delovanje Ustavnog suda BiH i političkih predstavnika iz Federacije BiH prema Republici Srpskoj.

Usaglašeno je da političke stranke neće učestvovati u raspravi o ovoj temi u Parlamentarnoj skupštini BiH. Priprema se i odluka o povlačenju srpskih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Komšić: Nema dileme, Dodik misli da otcepi deo BiH i pripoji Srbiji

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić, koji je u to najviše državno telo izabran glasovima Bošnjaka, izjavio je danas da smatra da predsednika Republike Srpske Milorada Dodika nikad ne treba potcenjivati, jer govori ono što zaista i misli.

Konstatovao je da će, kako kaže, Dodik napraviti okolnosti da ostvari ono što najavljuje.

"Ovaj put vrši pritisak, misleći da će mu se izaći u susret i upustiti u pregovore oko državne imovine - to je ono što ga žulja, što mu treba, nedostaje mu novca, Evropska unija je Republici Srpskoj uskratila velika sredstva. Ovim nastupom želi da isposluje pregovore, a da onda malo smiri retoriku", kazao je Komšić, preneo je sarajevski portal Klix.

Time će se, smatra Komšić, Dodik pomaći jednu stepenicu više ka konačnom cilju. 

"Nemam nikakvih dilema da misli da otcepi deo BiH i čak pripoji Srbiji", kazao je Komšić.

Dodik odgovorio Komšiću: Nikakvih pregovora o imovini neće biti

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da nikakvih pregovora o imovini neće biti, jer je pitanje imovine rešeno Dejtonskim sporazumom.

"Član Predsedništva BiH Željko Komšić, kao obično, na pogrešnim premisama donosi pogrešne zaključke", napisao je Dodik na Tviteru.

Komšić, koji je u Predsedništvo BiH izglasan glasovima Bošnjaka, rekao je ranijej danas da "Dodik vrši pritisak, misleći da će mu se izaći u susret i upustiti u pregovore o državnoj imovini".
 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa