Region

Šmit najavio nove intervencije ako dođe do blokade institucija BiH

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2023

-

09:47

Šmit najavio nove intervencije ako dođe do blokade institucija BiH
Kristijan Šmit - Copyright Tanjug/STA/Tamino Petelinšek

veličina teksta

Aa Aa

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Kristijan Šmit najavio je da će ponovo intervenisati u državnom zakonodavstvu ako ponovo dođe do blokade institucija, uveren da je ranijim intervencijama u Izbornom zakonu i Ustavu Federacije BiH doveo do deblokade i pomogao napretku zemlje prema EU.

"Morate shvatiti da će postojati odgovor na svaku blokadu jer postoji obaveza", rekao je Šmit u intervjuu za Glas Amerike u odgovoru na pitanje da li će nastaviti sa intervencijama na zakonskim rešenjima i drugim BiH propisima.

Visoki predstavnik ima široka ovlašćenja u BiH, ali koga u Republici Srpskoj ne priznaju, upotrebio je i na dan održavanja opštih izbora u oktobru prošle godine i krajem aprila ove godine. Time je omogućio izbor nove vlade u Federaciji BiH, čemu se oštro protivila najveća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) budući da je izbačena iz vladajuće koalicije koju sada čine stranke probošnjačke trojke okupljene oko SDP-a BiH i grupacije Hrvatskog narodnog sabora BiH. 

Šmit veruje da je njegova intervencija imala efekat, kada je formirano rukovodstvo Federacije BiH, popunjen Ustavni sud i imenovana nova federalna vlada, na što se čekalo godinama, čime je, navodi se, deblokiran evropski put BiH.

Šmit je odbacio kao neosnovane prigovore SDA Bakira Izetbegovića o pristranosti. "SDA je izgubila predsedničke izbore 2. oktobra (2022), inače, bez ikakvog doprinosa s moje strane. Sami su odgovorni za svoj poraz", naveo je Šmit.

On veruje i da će njegove intervencije u vezi sa Izbornim zakonom BiH pogodovati političkom pluralizmu, odbacujući prigovore da je izmenama tog zakona i Ustava pogodovao vodećoj hrvatskoj stranci, HDZ BiH. 

"Moja odluka će doprineti živopisnijem spektru različitih stranaka, ne samo kada su u pitanju nacionalne grupe nego i građani. Tako da sam uveren da smo na pravom putu", rekao je Šmit, prenela je Hina. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa