Region

Cvijanović napustila sednicu SB UN dok je Šmit podnosio izveštaj

Komentari

Autor: Tanjug

10/05/2023

-

17:21

Cvijanović napustila sednicu SB UN dok je Šmit podnosio izveštaj
Cvijanović napustila sednicu SB UN dok je Šmit podnosio izveštaj - Copyright Tanjug/AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

U Njujorku je u toku sednica Saveta bezbednosti UN-a o situaciji u BiH, na kojoj je srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović napustila zasedanje dok je izveštaj podnosio visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

"Napustila sam, jer (Šmit) nije verifikovan u Savetu bezbednosti UN, jer nastavlja sa pravljenjm eksperimenta od BiH, stavljajući se iznad demokratski izabranih institucija, za šta mu Dejtonski sporazum nije dao mandat. I neki dan je izjavio: 'Ja sam taj koji odlučuje', a ja mu poručujem mi smo ti koji odlučujemo jer nas je narod izabrao", napisala je Cvijanović na Instagramu.

Cvijanović će se kasnije obratiti SB UN. Vlada Republike Srpske je generalnom sekretaru SB UN prosledila svoj, 29. po redu Izveštaj o situaciji u BiH.

Obraćanju Šmita Savetu bezbednosti UN i njegovom učešću u današnjoj debati o BiH u Njujorku usprotivio se i ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

On je naglasio da Šmit nema pravo da priča u ime međunarodne zajednice niti da predstavlja bilo kakve dokumente.

Prema planu Šmit će predstaviti 63. izveštaj generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu o statusu implementacije mira u BiH. 

Komentari (0)

Evropa