Region

Dodik: Pitanje imovine rešeno Dejtonom, to je za Republiku Srpsku gotova stvar

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2023

-

07:18

Dodik: Pitanje imovine rešeno Dejtonom, to je za Republiku Srpsku gotova stvar
Dodik: Pitanje imovine rešeno Dejtonom, to je za Republiku Srpsku gotova stvar - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je pitanje imovine rešeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i da je za Republiku Srpsku to završena stvar, komentarišući sastanak eksperata o državnoj imovini koji je održan u američkoj ambasadi u Sarajevu.

Dodik je istakao da sastanci "samozvanih eksperata" po pitanju imovine predstavljaju brutalno mešanje u unutrašnja pitanja i de fakto priznanje da je Bosna i Hercegovina kolonija, prenosi RTRS.

"Niko nije ovlastio niti tražio od američke ambasade da se bavi tim ili nekim drugim unutrašnjim pitanjem BiH", poručio je predsednik Republike Srpske.

Dodao je da neće biti razmatran nikakav predlog koji o pitanju imovine bude došao sa adresa koje se nepozvano i neovlašćeno bave unutrašnjim pitanjima Republike Srpske.

"Sporazum kojim je nastala današnja BiH pitanje imovine je rešio 1995. godine, a u oba entiteta i distriktu Brčko sprovedena je privatizacija državnog kapitala i sad se neko setio da pitanje imovine, kao, nije rešeno", rekao je Dodik.

On je poručio da nije Republika Srpska izgubila "više od 20.000 svojih najboljih sinova koji su branili svoje kuće i imovinu, da bi joj zemlju 30 godina nakon rata krčmili Izetbegović, Marfi ili Šmit".

Danas je u Sarajevu održan peti konsultativni sastanak eksperata o državnoj imovini tokom kojeg se razgovaralo o mogućnostima regulisanja vodnih resursa u okviru sveobuhvatnog rešenja pitanja državne imovine u Bosni i Hercegovini.

Iz Kancelarije Visokog predstavnika je saopšteno da su stručnjaci razgovarali o različitim modalitetima vlasništva i korišćenja voda u Bosni i Hercegovini i upoređivali ih sa drugim zemljama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa