Region

Predsednik Vlade Republike Srpske: Šmit zabranio i onemogućio članstvo BiH u EU

Komentari

Autor: Tanjug

01/07/2023

-

21:43

Predsednik Vlade Republike Srpske: Šmit zabranio i onemogućio članstvo BiH u EU
Radovan Višković - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Vlade Republike Srpkse Radovan Višković izjavio je da ne veruje da će odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Kristijana Šmita imati bilo kakve posledice na Republiku Srpsku i istakao ''da je Šmit danas zabranio i onemogućio BiH članstvo u EU''.

Višković je ponovio da Republika Srpska ne priznaje Šmita kao visokog predstavnika i da njegove odluke nisu obavezujuće za institucije Republike Srpske.

Premijer RS je rekao da je svima jasno da je ovo sahrana demokratije i suvereniteta jedne zemlje, objavila je RTRS.

Šmit je prethodno danas saopštio da stavlja van snage odluke Narodne skupštine RS o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

"Republika Srpska će raditi svoj posao kao i do sada, a Šmit može da svojim odlukama zabavlja Sarajevo, tako da ne verujem da će ovo imati bilo kakve posledice po Republiku Srpsku", istakao je Višković.

On je podsetio da Rusija i Kina u Savetu bezbednosti UN nisu dale saglasnost da Šmit bude visoki predstavnik u BiH.

Jednoj kolonijalnoj, nedemokratskoj i neustavnoj zemlji nije mesto u EU, a to je BiH, istakao je Višković, navodeći da je to potvrdio i sam Šmit i isključio BiH iz EU.

Višković je ocenio da BiH ne treba i ne zaslužuje da bude članica EU, kao zemlja pod protektoratom u kojoj ne vladaju demokratska pravila i sa stranim sudijama u Ustavnom sudu.

On je postavio pitanje zbog čega Šmit, ako radi po istim aršinima, nije na isti način sankcionisao ili komentarisao i odluke Ustavnog suda BiH.

Šmit je odlučio danas da poništi zakone koje je Narodna skupština Republike Srpske nedavno donela i nametne izmene krivičnog zakona BiH na način da se radnje kojim se narušava ustavni poredak države treitiraju kao krivično delo.

Republika Srpska neće prihvatiti nijednu odluku lažnog visokog predstavnika, rekao je ranije danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa