Region

Šmit poništio zakone Skupštine Republike Srpske i nametnuo izmene Krivičnog zakona BiH

Komentari

Autor: Tanjug

01/07/2023

-

15:15

Šmit poništio zakone Skupštine Republike Srpske i nametnuo izmene Krivičnog zakona BiH
Kristijan Šmit - Copyright Tanjug/STA/Tamino Petelinšek

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit odlučio je danas da poništi zakone koje je Narodna skupština Republike Srpske nedavno donela i nametne izmene krivičnog zakona BiH na način da se radnje kojim se narušava ustavni poredak države treitiraju kao krivično delo.

"Oni koji pokušavaju da sruše ustavni poredak moraju biti procesuirani, oni će snositi posledice za svoje postupke", rekao je Šmit na konferenciji za novinare i istakao da su "sve opcije na stolu" u skladu s Bonskim ovlašćenjima koje ima.

On je izjavio da je "odlučio da neće stupiti na snagu zakon kojim se ukida obaveza ukidanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske i Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske", prenela je Srna.

Šmit je dodao da je on odlučio da će ovi zakoni biti poništeni, odnosno da su zakonodavni postupci njegovom odlukom završeni.

"Nedavnim odlukama NSRS se direktno krši ustavni poredak BiH, a samim time i Dejtonski sporazum. On je sačinjen, možda prekasno, ali u nameri da zaustavi strašni rat, strašne zločine i ono što su podnosili građani ove zemlje dugo vremena - bez obzira da li se radilo o Srebrenici ili Sarajevu. Na nama je da osiguramo da se takvo ne desi nikada te da osiguramo integriranu demokratsku državu koja poštuje narode i ostale", rekao je Šmit, preneo je Klix.ba.

On je istakao da entitetske skupštine nemaju nadležnost, nemaju pravo da regulišu jursidikciju ključnih dejtonskih institucija, kao što je Ustavi sud BiH.

"Ovo je napad na Ustavni sud BiH i pokušaj ugrožavanja pravnog i ustavnog okvira zemlje, uključujući i ključne elemente kao što su odluke visokog predstavnika. Ne treba ni zaboraviti ko će snositi najteže posledice ovog avanturizma vladajuće koalicije u RS. Posledice ne trebada snose građani RS-a, ja ih poštujem kao i sve građane BiH, i oni ne bi trebali da imaju život u kojem dominiraju ideje pojedinaca", kazao je Šmit.

On je istakao da politički predstavnici u RS-u pokušavaju da ugroze vladavinu prava i stvore haos.

Šmit je kazao da će izmeniti i Krivični zakon BiH tako što će se radnje kojima se, kako kaže, narušava ustavni poredak BiH tretirati kao krivično delo.

Šmit je u današem obraćanju zapretio da su i dalje sve opcije na stolu, kao i bonska ovlaštenja.

"Nadam se da će se politički akteri urazumiti i da će, a sreo sam dosta odgovornih političara koji intenzivno rade na tome da ova zemlja ostvari neki napredak, uraditi konkretne korake. Takođe, moram reći da, ako postoji rasprava o Ustavnom sudu BiH, moguće da imamo izmene zakona o njemu, ali je prema ustavu jasno definisano kako se to može raditi. Dakle, nema nikakvog problema da političke stranke razgovaraju, da institucije razgovaraju, ali nije moguće odbaciti ovakva pravila", saopštio je on.

Dodik: Nećemo prihvatiti nijednu odluku lažnog visokog predstavnika

Dodik je ranije danas poručio da visoki predstavnik u BiH "nije legalan", prenela je Radiotelevizija Republike Srpske.

"Baš danas kad Srbi obeležavaju veliko stradanje, Šmit je najavio konferenciju za novinare da, kao, donese neku odluku", naveo je Dodik i istakao da Srpska neće prihvatiti nikakve "kazne".

Dodik je rekao da je "Republika Srpska država, svidelo se to nekome ili ne".

"Žele da nam oduzmu imovinu, a ako nemamo imovinu mi smo prazna ljuštura. Zato ćemo je braniti i nećemo prihvatiti odluke koje su protiv Republike Srpske. Mi nismo spremni da pognemo glavu, Srpska nijednu odluku lažnog visokog predstavnika neće priznati. Republika Srpska je stvorena i branjena voljom svog naroda", poručio je Dodik.

Rekao je da će stranci danas trajno podijeliti BiH, te istakao da je san slobodna Srpska, a ne zablude u BiH.

On je ocenio da stranci i Sarajevo pripremaju završnu fazu oduzimanja imovine Republici Srpskoj i naveo da ako nema imovine, nema ni Republike Srpske.

"Mi znamo kako ćemo je odbraniti. Nikakve odluke nećemo prihvatiti, ni Ustavnog suda (BiH) ni neimenovanog visokog predstavnika", kaže Dodik.

 

Komentari (0)

Evropa