Region

Crnogorska opozicija se sastala sa Spajićem povodom popisa: Dali su mu rok od mesec dana da ispuni njihove zahteve

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2023

-

19:28

Crnogorska opozicija se sastala sa Spajićem povodom popisa: Dali su mu rok od mesec dana da ispuni njihove zahteve
Crnogorska opozicija se sastala sa Spajićem povodom popisa: Dali su mu rok od mesec dana da ispuni njihove zahteve - Copyright Tanjug/Vlada Crne Gore/Saša Matić

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici opozicionih partija u Vladi Crne Gore izneli su crnogorskom premijeru Milojku Spajiću niz zahteva povodom predstojećeg popisa stanovništva i dali rok od mesec dana da se ti zahtevi ispune.

Sastanku iz redova opozicije prisustvovali su članovi DPS-a, Danijel Živković i Nikola Janović, Boris Mugoša i Damir Šehović iz SD-a, lider BS-a Ervin Ibrahimović i član te partije Damir Gutić, prenele su podgoričke "Vijesti".

"Ukoliko ne budu ispunjeni naši uslovi bojkotovaćemo popis", saopštio je nakon sastanka sa premijerom v.d. predsednik DPS-a Danijel Živković, preneo je poprtal CDM.

"Cilj DPS-a je da se popis odvija u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima. Osnovni cilj je da se dobiju tačni i relevantni podaci. To smo saopštili premijeru Spajiću. Naš cilj je da se popis održi", kazao je novinarima Živković.

Predsednik SD-a Damir Šehović je rekao da su imali koristan sastanak.

"Premijera smo upoznali sa našim razlozima zbog kojih smo zabrinuti za ukupan ambijent i kako je priprema popisa organizovana. Saopštili smo stav da ćemo se potruditi da iskoristimo sva zakonska sredstva koja imamo da zloupotrebu sprečimo. Niti jedna opoziciona partija nema ništa protiv održavanja popisa, ali imamo da on bude iskorišćen da bi se sprovela nečija agenda", kazao je Šehović.

Prema njegovim rečima, žele da imaju maksimalno poverenje u popisivače i da imaju mehanizme kontrole kada je reč o popisnim komisijama kao i da imaju adekvatno softversko rešenje da iskontrolišu taj proces.

Spajić je naveo da su na sastanku sa predstavnicima dela opozicionih parlamentarnih stranaka: Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata i Bošnjačke stranke razmenjena mišljenja i date sugestije u vezi sa pripremom i sprovođenjem procesa, te iskazana spremnost da se u najboljoj nameri da doprinos realizaciji popisa kao jednog od kapitalno važnih procesa za trasiranje ukupnog društvenog razvoja, navedeno je u saopštenju vlade. 

Sagovornici su iskazali spremnost da se postigne najširi konsenzus o ovom važnom pitanju, istakao je on. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa