Region

Stoltenberg u BiH razgovarao sa članovima Predsedništva, Bećirović: Prioriteti spoljne politike članstvo u NATO

Komentari

Autor: Tanjug

20/11/2023

-

09:04

Stoltenberg u BiH razgovarao sa članovima Predsedništva, Bećirović: Prioriteti spoljne politike članstvo u NATO
Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Članovi Predsedništva BiH razgovarali su s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, koji je stigao u radnu posetu Bosni i Hercegovini, kome je bošnjački član Denis Bećirović zahvalio na, kako je saopšteno, iskrenoj podršci BiH i njenom putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO.

Bećirović je, navodi se, u razgovoru o pitanju kretanja BiH ka punopravnom članstvu u NATO rekao da nema nikakve dileme i da u Zakonu o odbrani BiH precizno piše da će "Parlamentarna skupština BiH, Savet ministara BiH, Predsedništvo BiH, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, sprovesti potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO".

Bećirović je rekao da su prioriteti spoljne politike Bosne i Hercegovine punopravno članstvo u NATO i EU. Takođe, rekao je da je Bosna i Hercegovina spremna da da doprinos kolektivnoj bezbednosti i stabilnosti u Evropi i svetu.

Naglasio je, dodaje se, da je spoljna politika Bosne i Hercegovine usmerena ka očuvanju i unapređenju trajnog mira, sigurnosti i stabilnog demokratskog i sveukupnog državnog razvoja i doprinosu međunarodnom miru i sigurnosti.

Bećirović je, navodi se, upoznao generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga s trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini i napadu organa vlasti Republike Srpske na, kako tvrdi, ustavni poredak BiH.

On je rekao da je važno "zaustaviti rušenje ustavnog poretka, kako bi se država Bosna i Hercegovina mogla posvetiti EU i NATO integracijama".

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je da NATO ostaje garant sigurnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Rekao je da NATO ne odobrava retoriku, koja podstiče podele i ugrožavanje funkcionisanja institucija države Bosne i Hercegovine. Takođe je naglasio da su evropski i NATO put Bosne i Hercegovine kompatibilni, te da će NATO pomagati reformske procese, koji približavaju Bosnu i Hercegovinu članstvu u NATO i Evropskoj uniji.

Član Predsedništva BiH Denis Bećirović podsetio je da je njegova prva međunarodna poseta bila sedištu NATO gde je razgovarao s generalnim sekretarom. Naglasio je da je ta poseta imala simbolični i strateški značaj, uz poruku da će Bosna i Hercegovina sigurno nastaviti i intenzivirati put prema punopravnom članstvu u NATO.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa