Region

Za 10 meseci u Srpskoj izdate 2.034 radne dozvole za strance: Najviše državljanima Turske, Srbije i Bangladeša

Komentari

Autor: Tanjug

27/11/2023

-

09:35

Za 10 meseci u Srpskoj izdate 2.034 radne dozvole za strance: Najviše državljanima Turske, Srbije i Bangladeša
Za 10 meseci u Srpskoj izdate 2.034 radne dozvole za strance: Najviše državljanima Turske, Srbije i Bangladeša - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zavod za zapošljavanje Republike Srpke za deset meseci ove godine izdao je 2.034 radne dozvole za strance, a najviše ovih dozvola izdato je državljanima Turske, Srbije, Bangladeša. Prema podacima Zavoda, od ukupnog broja, 1.421 ulazi u kvotu, dok su 974 za novo zapošljavanje, 272 radne dozvole su poništene, a 167 produženo.

"Najviše radnih dozvola izdato je državljanima Turske, Srbije i Bangladeša, a što se tiče delatnosti, najviše radnih dozvola je izdato u oblasti građevinarstva, umetnosti, zabave i rekreacije, prerađivačke industrije, trgovine na veliko i malo, te uslužnih delatnosti", pojasnili su iz Zavoda, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Dodaju da se radne dozvole obično izdaju na period od godinu dana, ali ima i onih koje se izdaju na period do 90 dana kada su u pitanju privremeni i povremeni poslovi.

"Godišnja kvota radnih dozvola stranim državljanima za ovu godinu u Republici Srpskoj je 1.400, od čega 1.000 novih i 400 produženih radnih dozvola. Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske je sredinom prošlog meseca doneo odluku o izmenama odluke o utvrđivanju kvota radnih dozvola za zapošljavanje stranaca i lica bez državljanstva", rekli su iz Zavoda.

Dodaju da je pomenuta odluka dostavljena resornom ministarstvu radi davanja saglasnosti Vlade Republike Srpske.

"Dakle, radi se o tome da je kvota radnih dozvola za ovu godinu ostala ista, odnosno 1.400 na godišnjem nivou, s tim da je unutar pomenute kvote povećan broj novoizdatih radnih dozvola za 150, a smanjen broj produženih radnih dozvola za 150", kazali su iz Zavoda.

Pomenute izmene su rađene zbog povećanog broja zahteva za novoizdate radne dozvole.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa