Evropa

Evropski parlament podržao zakon za brže izdavanje radnih i boravišnih dozvola građanima trećih zemalja

Komentari

Autor: Tanjug

23/03/2023

-

17:13

Evropski parlament podržao zakon za brže izdavanje radnih i boravišnih dozvola građanima trećih zemalja
Evropski parlament podržao zakon za brže izdavanje radnih i boravišnih dozvola građanima trećih zemalja - Copyright Tanjug/ AP Photo/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Evropskog parlamenta danas su podržali nacrt zakona kojim se brže dostavljaju radne i boravišne dozvole državljanima trećih zemalja, čime se takođe poboljšava stanje njihovih prava.

Odbor za građanske slobode je sa 47 glasova za i 13 protiv usvojio izveštaj kojim se ažurira Direktiva o jedinstvenoj dozvoli iz 2011. godine, koja predviđa jedinstvenu administrativnu proceduru za izdavanje dozvole državljanima trećih zemalja koji žele da žive i rade u EU. 

Sada su tu uključeni i sezonski radnici ili oni sa statusom privremene zaštite. 

Države članice EU zadržaće ovlašćenje da odrede broj državljana trećih zemalja kojima je dozvoljeno da uđu na njihovu teritoriju radi rada. 

Poslanici Evropskog parlamenta postavili su rok od 90 dana za razmatranje zahteva za jedinstvenu dozvolu, u poređenju sa trenutno četiri meseca.

Ažurirani zakon predviđe da se ovaj period smanji na 45 dana ako je podnosilac zahteva izabran u okviru partnerstva sa ciljem privlačenja talenata koje je uspostavila Unija sa trećom zemljom, ili ako već poseduje jedinstvenu dozvolu u drugoj zemlji EU. 

Jedinstvena dozvola biće izdata na papiru i dostupna u elektronskom obliku.

"Proceduru za dobijanje jedinstvene dozvole činimo što jednostavnijom i bržom. Na taj način jedinstvena dozvola postaje alat koristan za kompanije i radnike iz trećih zemalja. Zemlje, brzo reagujući na potrebe tržišta rada i jačajući legalne puteve za rad u Evropi, i garantujući jednak tretman radnika trećih zemalja i domaćih radnika, štiteći ih od eksploatacije i drugih ilegalnih situacija, istovremeno olakšavaju njihovu punu integraciju u naša društva", izjavio je Havijer Moreno Sančez iz grupe socijalista i demokrata i izvestilac za ovu oblast. 

Odbor kaže da prema revidiranim pravilima, pojednostavljena procedura će omogućiti radniku da promeni poslodavca. 

Poslanici Evropskog parlamenta žele i da vlasnici jedinstvene dozvole mogu da je zadrže tokom perioda nezaposlenosti do devet meseci, u odnosu na tri meseca koje je predložila Komisija, kako bi mogli da traže novi posao.

Poslanici EP su se takođe složili da otvore pregovore sa ministrima EU o konačnoj formi zakona. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa