Politika

EU pokreće pitanje vizne liberalizacije za Kosovo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/11/2022

-

10:12

EU pokreće pitanje vizne liberalizacije za Kosovo
EU pokreće pitanje vizne liberalizacije za Kosovo - Copyright AP/Ronald Wittek

veličina teksta

Aa Aa

Ambasadori država članica Evropske unije postigli su dogovor o pokretanju pitanja o viznoj liberalizaciji za Kosovo, odnosno o pregovaračkom mandatu Saveta o uredbi o putovanju bez viza za one koje je poseduju kosovske pasoše. Predsedništvo Saveta će na temelju tog mandata započeti pregovore s Evropskim parlamentom, saopštio je Savet EU u saopštenju u kome je Kosovo označeno sa zvezdicom.

"Danas smo preduzeli važan korak prema putovanju bez viza za Kosovo i sada se nadamo da ćemo brzo postići dogovor s Evropskim parlamentom kako bismo to obećanje ostvarili. Liberalizacija viznog režima omogućena je naporima Kosova da ojača granične kontrole, upravljanje migracijama i bezbednost, te verujemo da će ta dobra saradnja u budućnosti postati samo snažnija", rekao je češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski.

Prema nacrtu pravila, nosiocima kosovskih pasoša bilo bi omogućeno se putovanje u EU bez viza za boravak od 90 dana u bilo kom razdoblju od 180 dana. U skladu sa stavovima Saveta izuzeće od obaveze posedovanja vize primjenjivalo bi se od datuma početka rada evropskog sistema za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (ETIAS), a u svakom slučaju najkasnije 1. januara 2024.

Kako se navodi u saopštenju, Kosovo je ostvarilo znatan napredak u svim segmentima plana za liberalizaciju viznog režima, između ostalog u područjima sigurnosti isprava, upravljanja granicama i migracijama, javnog reda i bezbednosti, te temeljnih prava povezanih sa slobodom kretanja. Na temelju te procene Komisija je predložila ukidanje obveze posedovanja vize za one koji imaju kosovske pasoše. 

Komisija će u okviru mehanizma praćenja nakon liberalizacije viznog režima i dalje aktivno pratiti sprođenje tih zahteva, između ostalog i usklađenost sa viznom politikom.

Kurti pozdravio odluku

Kosovski premijer Aljbin Kurti pozdravio je danas odluku o viznoj liberalizaciji Kosova. "Pozdravljam današnju važnu i zakasnelu odluku Komiteta stalnih predstavnika u Evropskoj uniji o viznoj liberalizaciji za Kosovo", napisao je Kurti na Tviteru.

Ocenio je da je to prizanje kosovskoj predanosti vladavini prava, borbi protiv korupcije, jačanju granične kontrole i upravljanju migracijama. Kurti je zahvalio Češkoj, predsedavajućoj EU, i naglasio da se raduje finalizaciji procesa liberalizacije

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija