Politika

RSE: Češki predlog za liberalizaciju viza za Kosovo nije usvojen

Komentari

Autor: Radio Slobodna Evropa

16/11/2022

-

17:45

RSE: Češki predlog za liberalizaciju viza za Kosovo nije usvojen
RSE: Češki predlog za liberalizaciju viza za Kosovo nije usvojen - Copyright Euronews/Enes Radetinac

veličina teksta

Aa Aa

Predlog Češke koja trenutno predsedava Evropskom unijom, da Kosovo dobije viznu liberalizaciju 1. decembra 2023. godine, kada se očekuje i stupanje na snagu sistema za putovanje ETIAS, kako je predložila Francuska, danas nije usvojen, javlja Radio Slobodna Evropa.

Naime, danas u poslepodnevnim časovima je istekao je rok da zemlje EU iznesu komentare na predlog Češke o liberalizaciji viza za Kosovo, koristeći takozvanu tihu proceduru. Iz diplomatskih izvora u Briselu, mediji u Prištini saznaju da su "najmanje dve zemlje" prekinule ovu proceduru i sprečile da predlog dobije zeleno svetlo.

Prema diplomatskim izvorima, prigovor je podnela Španija, dok je nekoliko drugih zemalja zatražilo dodatna pojašnjenja, među kojima je i Slovačka.  

Diplomatski izvori, međutim, kažu da stvorena situacija ne znači da češki predlog neće proći ni ubuduće.

Sada se očekuje da će češko predsedništvo, na bilateralnim sastancima sa zemljama koje su podnele primedbe, razjasniti neka tehnička pitanja.

Prema izvorima, predviđeno je i da se predlog pre kraja ove godine prenese na nivo ambasadora. Španija, koja će preuzeti predsedavanje EU u drugoj polovini 2023. godine, prema izvorima, više bi volela da se stupanje na snagu vizne liberalizacije za Kosovo odloži za mesec dana, odnosno 1. januara 2024. Godine, ne navodeći razloge.   

Diplomate u EU, međutim, veruju da će češko predsedavanje u naredne dve nedelje postići saglasnost zemalja članica za odobrenje njenog predloga.

Komentari (0)

Srbija