Politika

RTK: EU zbog "napete" situacije na terenu odlaže viznu liberalizaciju sa Kosovom

Komentari

Autor: Fonet

23/11/2022

-

10:46

RTK: EU zbog "napete" situacije na terenu odlaže viznu liberalizaciju sa Kosovom
RTK: EU zbog "napete" situacije na terenu odlaže viznu liberalizaciju sa Kosovom - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Države članice Evropske unije (EU) na današnjem sastanku neće odobriti tekst sporazuma o viznoj liberalizaciji za Kosovo zbog napete situacije na terenu, pošto je Češka, kao predsedavajuća EU, odlučila da tu tačku ne stavi na dnevni red, prenosi danas RTK.

Češko predsedništvo odlučilo je da tekst sporazuma o viznoj liberalizaciji ne podnese na današnjem sastanku ambasadora EU, uz obrazloženje da "zbog političkih dešavanja na severu Kosova, ne bi bilo idealno zadržati tu tačku na dnevnom redu".

Predsedavajuća EU odlučila je da se o viznoj liberalizaciji raspravlja na narednom sastanku, 30. novembra. Kako ukazuje RTK, ovo je prvi put da se proces vizne liberalizacije za Kosovo vezuje uz dijalog sa Srbijom.

Na današnjem sastanku planirano je da se usvoji tekst prema kojem liberalizacija stupa na snagu onog trenutka kada ETIAS sistem postane u potpunosti operativan ili najkasnije 1. januara 2024. godine.

Odlaganje stupanja na snagu izvršeno je na zahtev Španije, jedne od zemalja koja je prošle nedelje prekinula tihu proceduru. Španija se ne zalaže za stupanje na snagu vizne liberalizacije u periodu njenog predsedavanja unijom, a mandat joj ističe 31. decembra 2023. godine.

Komentari (0)

Srbija