Region

Lavrov u Skoplju: OEBS je uništena agresijom na Jugoslaviju i otimanjem Kosova

Komentari

Autor: Tanjug

30/11/2023

-

14:02

Lavrov u Skoplju: OEBS je uništena agresijom na Jugoslaviju i otimanjem Kosova
Lavrov u Skoplju: OEBS je uništena agresijom na Jugoslaviju i otimanjem Kosova - Copyright Tanjug AP/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da se Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) nalazi na ivici propasti i da Zapad ubija šanse za oživljavanje te organizacije. On je to rekao na samitu OEBS-a koji se održava u Severnoj Makedoniji, prenosi Rojters.

Lavrov je dodao da su perspektive organizacije nejasne i podsetio da je organizacija uništena još 1999. godine, prenosi Sputnjik.

"Činilo se da je završetak bipolarne konfrontacije lišilo smisla postojanje atlantske Alijanse. Države NATO i EU uništile su vojno-političku dimenziju OEBS-a. NATO je 1999. godine izvršio neprikrivenu, grubu agresiju na Jugoslaviju, članicu OEBS-a i UN. A 2008. godine, kršenjem rezolucije 12 44 SB UN i principa o nepovredivosti granica u Evropi iz Helsinškog završnog akta, Srbiji je oteto Kosovo bez ikakvog referenduma", istakao je Lavrov.

On je podsetio da će kroz nešto više od godinu dana, Helsinški završni akt navršiti 50 godina.

"S tim u vezi, sa žaljenjem možemo da kažemo da OEBS ovu godišnjicu dočekuje u žalosnom stanju, i perspektive su mu nejasne", rekao je ruski ministar.

On se osvrnuo i na sankcije koje je Zapad u neverovatnoj količini uveo Rusiji.

"U nastojanju da sruše rusku ekonomiju, Sjedinjene Države i njihovi evropski sateliti uveli su hiljade sankcija Rusiji, čime su stavili tačku na široku praktičnu saradnju između Istoka i Zapada u našem nekada zajedničkom regionu", rekao je on.

Dodao je da se stiče utisak da je EU napustila prvobitne ciljeve svojih kreatora o poboljšanju blagostanja zemalja članica i pretvorila se, u velikoj meri naporima briselske birokratije, u agresivan geopolitički projekat.

Lavrov je istakao i da je Moldavija sledeća žrtva u hibridnom ratu Zapada protiv Rusije. Prethodno se šef ruske diplomatije sastao sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom, kao i sa jermenskim kolegom Araratom Mirzojanom. Sednica Saveta ministara spoljnih poslova OEBS-a, koji uključuje 57 zemalja, održava se 30. novembra i 1. decembra.

"Zapad vodi hibridni rat protiv Rusije"

Lavrov je rekao i da Zapad vodi hibridni rat protiv Rusije, dodavši da je Evropska unija postala "agresivni politički projekat". On je dodao da će Moldavija biti sledeća "žrtva" hibridnog rata koji je Zapad pokrenuo protiv Rusije, prenosi RIA.

Prema njegovim rečima, sankcije koje su uvele SAD i evropske zemlje protiv Moskve, stavile su tačku na saradnju Istoka i Zapada.

"U nastojanju da sruše rusku ekonomiju, SAD i njeni evropski sateliti uveli su hiljade sankcija Rusiji, čime su stavili tačku na praktičnu saradnju između Istoka i Zapada", poručio je šef ruske diplomatije.

Ruski ministar spoljnih poslova doputovao je u prestonicu Severne Makedonije Skoplje kako bi prisustvovao ministarskom sastanku OEBS, preneli su ruski mediji.

Avion kojim je Lavrov doputovao u Skoplje preleteo je oko 4.000 kilometara i preleteo Tursku i Grčku, iako je prvobitno bilo planirano da se do Skoplja leti preko Bugarske, a let je zbog toga trajao više od pet sati, prenosi TASS.

Ruska novinska agencija navodi da je bugarska strana odbila da otvori svoj vazdušni prostor za Lavrovov avion ako se u njemu nalazi portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Dozvola se daje ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu i delegaciji koja ga prati za učešće na sastanku u Skoplju. Ova dozvola se ne odnosi na direktorku Odeljenja za informisanje i štampu ruskog ministarstva spoljnih poslova Mariju Zaharovu koja se nalazi na listi sankcija EU", navodi se u saopštenju bugarskog Ministarstva spoljnih poslova.

Eksperti, međutim, smatraju da ovaj potez nije povezan sa sankcijama, jer je i Lavrov na crnoj listi EU.

"Verovatno se zvanična Sofija plaši Zaharove čak i kada samo leti iznad Bugarske", izjavio je neimenovani diplomatski izvor dopisniku TASS.

Blinken i Borelj napustili Skoplje pre dolaska Lavrova

Američki državni sekretar Entoni Blinken boravio je u sredu veče u Skoplju, pred današnji sastanak šefova diplomatija OEBS-a i sastao se s makedonskim ministrom spoljnih poslova Bujarom Osmanijem, ali je posle neformalne večere, napustio glavni grad Severne Makedonije, pre dolaska ruskog kolege Sergeja Lavrova.

Večeri u Skoplju prisustvovali su, osim Blinkena, koji je posle Skoplja doputovao u Izrael, šefovi diplomatija EU i Velike Britanije, Žozep Borelj i Dejvid Kameron, nakon čega su sva trojica napustili Skoplje pre nego što je stigao Lavrov.

Ranije se najavljivala mogućnost da se Lavrov i Blinken susretnu u Skoplju, ali je visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao u sredu da se taj susret ne očekuje.

Blinken se u Severnoj Makedoniji susreo i sa premijerom Dimitrom Kovačevskim.U glavnom gradu Severne Makedonije se danas održava ministarski savet OEBS-a, gde će se promovisati bezbednost, stabilnost i saradnja među državama članicama.

Komentari (0)

Evropa