Evropa

Blinken i Borelj napustili OEBS pre dolaska Lavrova: Drugi dan Samita obeležile nove kontroverze

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/11/2023

-

11:20

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Skoplju se danas održava ministarski savet OEBS-a, na kojem prisustvuje i ruski šef diplomatije, Sergej Lavrov. Iako se ranije spekulisalo da bi na samitu moglo doći do susreta Lavrova sa američkim državnim sekretarom, Entonijem Blinkenom, do tog susreta izvesno je neće doći, jer je Blinken, zajedno sa šefovima diplomatija Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva, Žozepom Boreljom i Dejvidom Kamerunom, napustio Skoplje još sinoć nakon neformalne večere.

Sva trojica napustila su Severnu Makedoniju pre sletanja aviona sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim. Blinken se u Severnoj Makedoniji susreo i sa premijerom Dimitrom Kovačevskim i ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije Bujarom Osmanijem.

Samo se visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, oglasio povodom toga što neće prisustvovati ovogodišnjem samitu, te je rekao:

"Razumem one koji negoduju zbog odluke Severne Makedonije da dozvoli ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu da dođe na sastanak OEBS-a. Ipak, OEBS ostaje važan partner u problematičnim vremenima".

On je naveo da je to platforma na kojoj treba razgovarati o zajedničkoj evropskoj bezbednosnoj arhitekturi, uprkos pokušajima Rusije da umanji osnovne principe te organizacije i postojeće bezbednosne dogovore.

"S druge strane, odluka o dolasku Sergeja Lavrova je dobra u pogledu oživljavanja multilateralizma. Ovo je i prilika da Lavrov uživo čuje zašto je Rusija izolovana", rekao je Borelj.

profimedia

 

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani otvorio je ministarsku konferenciju OEBS-a u Skoplju pozivom prisutnima na postizanje konsenzusa o Malti kao predsedavajućoj ovom organizacijom u narednoj godini. Osmani je poželeo dobrodošlicu članovima delegacija u grad u kome se, kako je rekao, ukrštaju različite kulture i podsetio na zemljotres iz 1963. godine kada je svet pomogao Skoplju.

Podsetio je da je Severna Makedonija preuzela predsedavanje OEBS-om u vreme aktivnog rata i pretnje evropskoj bezbednosti i međunarodnom miru.

"Ruska agresija na Ukrajinu prekršila je pravila ove organizacije i narušila evropsku i ljudsku bezbednost, dijalog i uništila živote ljudi koji žele da žive slobodno i bez straha od rata. Umesto kolektivnog interesa, ostvaruju se sebični nacionalni interesi. Ovo je stvorilo teško operativno okruženje i protiv toga smo ostali odlučni da služimo kao branioci vrednosti OEBS-a...", rekao je Osmani.

Severna Makedonija je, kazao je, uspela da postigne relevantnost za organizaciju.

"OEBS je ostao odlučan protiv svih izazova i nastavlja da radi i organizuje sve aktivnosti i nastavlja misiju protiv svih izazova....Moramo ojačati OEBS za budućnost. Nastavićemo da nudimo rešenja za ove kritične izazove i drago mi je što smo pronašli predsedavajućeg za 2024. godinu", rekao je Osmani.

Teme sastanka - mladi, klima i budžet organizacije

Skup u Skoplju prati i dopisnica Euronews Srbija, koja je navela da su dosadašnji govornici koji su se obraćali uglavnom na početku osuđivali, kako su rekli, rusku agresiju na Ukrajinu, tražeći zaštitu teritorijalnog integriteta, kako su govorili, za sve države.

Zatim je bilo reči o tome koliko je potrebno da OEBS - Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju, opstane kao jedinstvena organizacija da štiti, kako su govorili, bezbednost svih, ne samo svojih 57 članica, nego i svih ostalih država.

Inače, u Skoplju je prisutno 70 delegacija iz 57 država. Ovde su prisutne i delegacije srednjoevropskih država. Reporterka Euronews Srbija koja prati Samit OEBS izveštava da je Lavrov na sastanak stigao među poslednjima, da se očekuje se da će govoriti na samitu, a sutra će održati konferenciju za medije.

Na na otvorenom delu Samita, kojem su mogli da prisustvuju i novinari, bilo je reči o klimatskim promenama, zaštiti mladih, zaštiti žena novinarki...

Predsednica parlamentarne skupštine OEBS-a Pija Kauma, rekla je da se suočavamo s mnoštvom izazova širom zemalja članica OEBS-a.

"Moramo da priznamo složenost krize s kojom se suočavamo. Kao što vidimo u Južnom Kavkazu, nema regionalnog razvoja bez mira i stabilnosti. Tenzije na Zapadnom Balkanu i dalje traju i podsećaju nas na krhkost mira u tom regionu. Stare rane mogu opet da izbiju na površinu i ugroze teško načinjeni progres ka stabilnosti", rekla je ona.

Okupljenima se obratio i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani, koji je rekao da svi moraju da budu inspirisani da rade na višim ciljevima.

"Kompleksni ratni izazovi u zoni OEBS-a, narušavanje naših vrednosti i posvećenosti, krize kao i ogromne ljudske patnje oko nas, sve to nas obavezuje da radimo više, bolje i da budemo inspirisani ka višim ciljevima", rekao je.

EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

 

Inače, iako su Skoplje napustili predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, i Borelj, na samitu su prisutne njihove delegacije. Uoči Samita ministar spoljnih poslova Severne Makedonije i predsedavajući OEBS-a Bujar Osmani rekao da je postojala bojazan da se ova organizacija ugasi.

Kako je Lavrov stigao do Skoplja?

Lavrov je, nakon odlaska Blinkena, sleteo u Skoplje, ali nije išao preko Bugarske, već je preko vazdušnog prostora Grčke došao u Severnu Makedoniju.

Avion kojim je Lavrov doputovao u Skoplje preleteo je oko 4.000 kilometara i preleteo Tursku i Grčku, iako je prvobitno bilo planirano da se do Skoplja leti preko Bugarske, a let je zbog toga trajao više od pet sati, preneo je TASS. Ruska novinska agencija navela je da je bugarska strana odbila da otvori svoj vazdušni prostor za avion Lavrova ukoliko se u njemu nalazi portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Dozvola se daje ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu i delegaciji koja ga prati za učešće na sastanku u Skoplju. Ova dozvola se ne odnosi na direktorku Odeljenja za informisanje i štampu ruskog ministarstva spoljnih poslova Mariju Zaharovu koja se nalazi na listi sankcija EU", saopšteno je je bugarskog Ministarstva spoljnih poslova.

U ruskoj delegaciji je oko 80 ljudi. Severna Makedonija je privremeno ukinula zabranu ruskih letova kako bi omogućila ruskoj delegaciji da prisustvuje samitu OEBS, iako su sankcije za druge letove i dalje na snazi.

U Skoplju se očekuje učešće oko 1.000 delagata, a Osmani je rekao da ne postoji zemlja koja će izostati sa ministarskog samita. Osmani je rekao da će i baltičke zemlje i Ukrajina, koje su najavile odsustvo ministara spoljnih poslova, imati svoje delegacije sa punim pravom odlučiivanja u Skoplju.

Podeljene reakcije zbog učešća Rusije

Reakcije po pitanju učešća Rusije su podeljene, a uoči samita se moglo čuti, kako je i sam Borelj rekao, da je ovo idealna prilika da se ruskom šefu diplomatije kaže zašto je ostatak Evrope, izolovao Rusiju, pa da to prenese predsedniku Vladimiru Putinu.  

Kako izveštava dopisnica Euronews Srbija, jedan deo manjih zemalja, balkanskih zemalja, uglavnom nema komentar po pitanju učešća Rusije, ali ono što je najvažnije jeste da, u stvari, Severna Makedonija nije imala izbor i da je Rusija morala da bude pozvana na ovaj samit OEBS-a, jer se sve odluke OEBS-a donose konsenzusom.

I u OEBS-u, i onako već vlada velika konfrontacija između Rusije i zapadnih zemalja, jer nisu mogle da se donose odluke. Dve su takve odluke bile problematične - budžet organizacije, ali i izbor sledećeg predsedavajućeg. Naime, bila je predložena Estonija, kao predsedavajuća zemlja 2024. godine, ali je Rusija blokirala taj predlog i onda je pronađeno kompromisno rešenje da to bude Malta. Očekuje se da se taj predlog danas izglasa. 

Lavrov i Sijarto na marginama samita 

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastao se danas sa svojim mađarskim kolegom Peterom Sijartom na marginama samita OEBS-a, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spojlnih poslova Marija Zaharova. Ona je dodala da se Lavrov odvojeno sastao sa ministrom inostranih poslova Jermenije Araratom Mirzojanom.

Kako dodaje reporterka Euronews Srbija, jedan deo sednice će biti otvoren za medije, dok će drugi deo biti zatvoren. Još se ne zna koji će sve bilateralni sastanci da budu oržani na margini Samita i između koga, kao ni da li će biti izjava posle tih bilateralnih sastanaka.

Očekuje se i da teme ovogodišnjeg Samita budu rat u Ukrajini, rat između Izraela i Hamasa, ali i bezbednost na Zapadnom Balkanu. Takođe, na kraju samita trebalo bi da bude doneta i rezolucija oko koje bi trebalo da se saglase sve članice.

Zaharova: Opasna glupost predstavnika bugarskih vlasti

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova oštro je kritikovala i nazvala "opasnom glupošću" odluku zvanične Sofije da ne dozvoli da avion ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova preleti bugarsku teritoriju, ako se i ona nalazi u letilici.

Tanjug AP/Alexander Nemenov/Pool Photo via AP

 

"To nije samo obična glupost, to je opasna glupost predstavnika bugarske vlasti. Stvar je u tome da je vazdušni saobraćaj regulisan Čikaškom konvencijom o međunarodnom civilnom vazduhoplovstvu iz 1944. godine", navela je Zaharova i pojasnila:

"Ona tumači termin 'teritorija države' kao 'kopnena područja i teritorijalne vode koje su u njenoj blizini pod suverenitetom, zaštitom ili mandatom te države'. Vazdušni prostor nije obuhvaćen terminom 'teritorija'“, navela je Zaharova.

Dodala je i da sankcije EU, koje su, kako kaže, u svakom slučaju nezakonite, ne važe za non-stop letove osobe kojoj je zabranjen ulazak u neku zemlju, napisala je Zaharova na svom Telegram nalogu.

Prema rečima Zaharove, ovo je prvi slučaj u istoriji da vlasti jedne zemlje zabranjuju pojedincu da preleti njenu teritoriju, jer je prethodno notom bugarskog Ministarstva spoljnih poslova to bilo dozvoljeno.

"Da li su bugarski zvaničnici mislili da bismo mogli da upotrebimo slične mere protiv hiljada zvaničnika NATO koji su na našim recipročnim crnim listama kao odgovor? Da li su mislili da su napravili opasan presedan? Ja ne mislim tako. Inače, sada smo u Skoplju", napisala je Zaharova.

Komentari (0)

Evropa