Region

Osmani povodom dolaska Lavrova u Skoplje: Nema razloga da Bugarska i Grčka ne dozvole let

Komentari

Autor: Tanjug

25/11/2023

-

15:25

Osmani povodom dolaska Lavrova u Skoplje: Nema razloga da Bugarska i Grčka ne dozvole let
Tanjug/STA/Tamino Petelinšek - Copyright Tanjug/STA/Tamino Petelinšek

veličina teksta

Aa Aa

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov doputovaće u sredu u Skoplje na ministarski OEBS-a, i to letom preko Bugarske ili Grčke, nakon što je vlada Severne Makedonije dozvolila ruskom avionu da uđe u vazdušni prostor te zemlje, prenosi agencija Mak faks.

Makedonski ministar inostranih poslova Bujar Osmani rekao je da ne vidi razlog zašto Grčka i Bugarska ne bi dozvolile let.

"U toku su pregovori sa Bugarskom i Grčkom. Ako donesemo odluku, ne vidim zašto ne bi prihvatili, jer je odluka Evropske unije jasna, (od sankcija se) izuzimaju događaji u vezi sa OEBS-om, drugim međunarodnim organizacijama, jer je Lavrov bio u Njujorku, ali u Ujedinjenim nacijama, a ne u Sjedinjenim Američkim Državama. A ovde ako dođe, ne dolazi u Skoplje, već u OEBS”, rekao je makedonski ministar.

Na neformalnoj večeri ministara OEBS-a, koja će biti održana u sredu 29. novembra u hotelu "Aleksandar palas" u Skoplju, potvrđeno je prisustvo državnog sekretara SAD Entonija Blinkena.

Osmani nije mogao da kaže da li će ruski i ukrajinski ministar prisustvovati neformalnoj večeri jer je, kako je rekao, dnevni red svih ministara različit i stoga ne mora da znači da će svi ministri biti prisutni sva tri dana.

"U kom delu od tri dana će Lavrov biti prisutan, u ovom trenutku ne mogu da kažem. Ne može svako da ostane sva tri dana. Ne mogu da kažem da li će im se raspored boravka poklopiti", rekao je Osmani.

Kako navodi makedonska agencija, poseta Lavrova se može smatrati istorijskom, jer će to biti njegova prva poseta nekoj evropskoj zemlji otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.
Ruski ministar je otkazao posetu Beogradu prošlog juna, nakon što su Makedonija, Bugarska i Crna Gora odbile da mu dozvole da preleti njihovu teritoriju.

Ministarski savet Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) održaće se u Skoplju od 29. novembra do 1. decembra. Kako su najavili organizatori, očekuje se da će sastanku prisustvovati 76 delegacija iz zemalja članica i partnera OEBS-a i više od 1.000 gostiju u delegacijama.

Komentari (0)

Evropa