Region

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije sa Blinkenom: Kao NATO saveznici ujedinjeni smo u podršci Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

29/11/2023

-

22:34

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije sa Blinkenom: Kao NATO saveznici ujedinjeni smo u podršci Ukrajini
Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije sa Blinkenom: Kao NATO saveznici ujedinjeni smo u podršci Ukrajini - Copyright Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Predsedavajući OEBS-a i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani razgovarao je danas sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom o aktuelnoj međunarodnoj situaciji, sa posebnim osvrtom na sukob u Ukrajini.

Osmani i Blinken, koji boravi u prvoj poseti Severnoj Makedoniji, izrazili su oštru osudu ruske vojne agresije i čvrstu podršku ukrajinskom narodu.

"Kao strateški partneri i saveznici u NATO-u, ujedinjeni smo u podršci Ukrajini i odbrani modernih demokratskih vrednosti i principa. Oštro osuđujemo rusku vojnu agresiju, koja predstavlja atak na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, kao i ozbiljnu pretnju svetskom miru i stabilnosti", rekao je Osmani, prenosi agencija Mak faks.

Sagovornici su se osvrnuli i na makedonsko predsedavanje OEBS-u, gde je istaknuta posvećenost Severne Makedonije prevazilaženju izazova sa kojima se ta organizacija suočava, kao i na ukupnu podršku Sjedinjenih Američkih Država u tom procesu. 

Oni su pozdravili odluku koja otvara put Malti da bude budući predsedavajući OEBS-a 2024.godine, prevazilazeći krizu sa kojom se organizacija suočavala i predstavlja značajan uspeh za naše predsedavanje i budućnost OEBS-a.

Kovačevski sa Blinkenom

Predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski održao je popodne u Skoplju sastanak s državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, kada su obojica istakli odlične odnose između te dve zemlje

Kovačevski i Blinken su na sastanku razgovarali i o kontinuiranoj podršci koju SAD pružaju Severnoj Makedoniji na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i sprovođenju neophodnih reformi, preneo je portal Telma.

Premijer Kovačevski je na sastanku ocenio da dve zemlje kontinuirano neguju produktivan politički dijalog, koji je značajno produbljen kroz strateško partnerstvo Severne Makedonije i SAD.

Telma navodi da "SAD visoko cene doprinos Severne Makedonije kao saveznika u NATO, ali i u regionalnom kontekstu kao faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu".

Blinken je nagovestio da će SAD nastaviti da podržavaju Severnu Makedoniju u njenim narednim koracima koji bi trebalo da obezbede članstvo u EU i izrazio veliko poštovanje za hrabre i državničke odluke koje Vlada donosi da bi ispunila taj cilj.

Državni sekretar je pozdravio uspešno predsedavanje Severne Makedonije OEBS-om i njen konstruktivan pristup u realizaciji agende i suočavanju sa izazovima sa kojima se ta organizacija suočava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa