Region

Odložen glavni pretres na suđenju Dodiku: Predsednik RS se po izlasku iz suda obratio javnosti

Komentari

Autor: Fonet, Tanjug

06/12/2023

-

14:10

Odložen glavni pretres na suđenju Dodiku: Predsednik RS se po izlasku iz suda obratio javnosti
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

U Sudu BiH danas nije održan glavni pretres u postupku protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića.

Dodik je po izlasku iz Suda BiH rekao je da rasprava nije počela jer je Sud BiH odbio zahtev odbrane za premeštanje postupka u banjalučki Osnovni sud, ali odbrana ima rok od tri dana za žalbu, te u tom periodu ne može početi glavni pretres.

"Mi smo danas dobili to rešenje, tri dana ističu u ponedeljak i mi ćemo se tačno tad žaliti", najavio je Dodik.

On je zahvalio okupljenim predstavnicima boračkih organizacija i funkcionerima koji su došli u Sarajevo da mu pruže podršku.

U slučaju osuđujuće presude preti im kazna od šest meseci do pet godina zatvora, a osuđujuća presuda značila i automatsku zabranu obavljanja dužnosti na kojima se nalaze.

Dodikov advokat Goran Bubić rekao je ranije da će glavnom pretresu prisustvovati i članovi šireg tima za odbranu predsjednika RS, među kojima su advokati Goran Petronijević iz Beograda i Anto Nobilo iz Zagreba.

Euronews Srbija

 

Izmene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine po kojima će se suditi Dodiku i Lukiću nametnuo je aktuelni visoki predstavnik Kristijan Šmit 1. jula, istovremeno kada je stavio van snage zakone kojima je Narodna skupština RS pokušala da blokirati sprovođenje njegovih odluka, kao i presuda Ustavnog suda BiH.

Uprkos činjenici da je Šmit, na osnovu ovlašćenja koja ima OHR, poništio sporne zakone, Dodik je potpisao ukaz o njihovom stupanju na snagu, a Lukić ih je objavio u "Službenom glasniku RS".

Obojica su na pripremnom ročištu 16. oktobra na Sudu BiH negirala krivicu.

Advokat: Odbrana Dodika i Lukića zasnovana na Ustavu BiH

Goran Bubić, advokat predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, rekao je da je odbrana predsednika zasnovana na Ustavu BiH, koja pripada konstitutivnim narodima i da nema mesta, kako je rekao "za kolonijalnog namesnika, samozvanog visokog predstavnika".

"Dokazaćemo da je BiH suverena i da se, po principima Povelje UN, ne dopušta bilo kakvo starateljstvo nad državama", rekao je Bubić novinarima ispred Suda BiH, nakon što je glavni pretres odložen, zbog odbijanja zahteva da se ovaj postupak premesti u Banjaluku.

Odbrana ima pravo tri dana da uloži žalbu na takvu odluku o kojoj bi trebalo da se izjasni Apelacioni sud. Odbrana Dodika je najavila da će uložiti žalbu.

Najavljena brojna podrška instituciji predsednika Republike Srpske u Sudu BiH

Predstavnici brojnih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata pružili su danas u Sarajevu podršku instituciji predsednika Republike Srpske.

Suđenju predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću pred Sudom BiH prisustvovaće delegacije Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida, žene žrtve rata, Veterani i Starešine Vojske Republike Srpske.

Podršku predsedniku Srpske daće i predstavnici Srba u Federaciji, veliki broj odbornika u lokalnim zajednicama i brojni funkcioneri. Predsednik Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak rekao je za RTRS da Boračka organizacija Republike Srpske podržava institucije Srpske, posebno instituciju predsednika Republike koja je trenutno na udaru. Zbog toga će danas doći u Sarajevo da bi poručili: "Vreme je da nas puste da živimo u miru!"

Velizar Antić: Odbrana koristi taktiku odugovlačenja

Politički analitičar Velizar Antić smatra da je odlaganje pretresa taktika odbrane sa ciljem odugovlačenja procesa.

"Ovo su klasične stvari kada odbrana u bilo kom procesu pokušava da neki proces razvuče, da ga razvodnji, da on što duže traje. Međutim, ne verujem da ova taktika odbrane ima nekog izgleda za uspeh, jer jednostavno do ročišta će u nekom trenutku morati da dođe. Tako da bolje bi bilo da se na neki način spremi zaista za ove optužbe pred kojima jeste Milorad Dodik i da dođe na taj sud i da vide šta će na kraju biti", izjavio je analitičar za Euronews Srbija.

Pogledajte više u videu ispod:

Euronews

Komentari (0)

Evropa