Region

Za hrvatski i evropski parlament: Fokus, IDS, Reformisti i PGS sklopili koaliciju za predstojeće izbore

Komentari

Autor: Tanjug

09/12/2023

-

17:38

Za hrvatski i evropski parlament: Fokus, IDS, Reformisti i PGS sklopili koaliciju za predstojeće izbore
Tanjug/HINA/Damir Senčar - Copyright Tanjug/HINA/Damir Senčar

veličina teksta

Aa Aa

Stranke Fokus, Istarski demokratski sabor, Narodna stranka - reformisti i Primorsko goranski savez potpisali su danas koalicioni sporazum o zajedničkom izlasku na parlamentarne i evropske izbore u Hrvatskoj sledeće godine.

Njihovi predsednici Davor Nađi, Dalibor Paus, Radimir Čačić i Darijo Vasilić istakli su da se kandiduju protiv HDZ-a i da nakon izbora neće učestvovati u vladi sa HDZ-om, iako Čačić ne odbacuje mogućnost podrške manjinskoj vladi, prenela je Hina.

Predsednik Narodne stranke - reformisti Radimir Čačić ocenio je da nakon parlamentarnih izbora možda neće biti moguće formirati većinsku vladu.

"Manjinska vlada bi, po mom ličnom sudu, bila jako zdrava za Hrvatsku jer je previše 'bahatluka' i zloupotrebe vlasti u ovoj zemlji", odgovorio je Čačić na pitanje da li su spremni iz parlamenta da podrže manjinsku HDZ-ovu vladu ako toj stranci do većine bude nedostajalo nekoliko mandata.

"Mi nećemo učestvovati u vladi HDZ-a, to je konsenzus naših stranaka, a kako će završiti izbori to ćemo videti", kazao je on.

Što se tiče ostalih stranaka, HNS i HSLS nisu stranke sa kojima novooformljena koalicija može da razgovara o parlamentarnim izborima, ali su otvoreni za saradnju na izborima za Evropski parlament jer te stanke, takođe, pripadaju grupi liberalnih evropskih stranka, rekao je Čačić.

''U koaliciju su dobrodošli svi koji sa nama dele zajedničke vrednosti, koji su spremni da rade na tome da Hrvatska postane bolja zemlja i da se promeni ova vlast", kazao je predsednik Fokusa Davor Nađi.

Predsednik IDS-a Dalibor Paus je rekao da postoje brojni primeri u Evropi koji dokazuju da je država razvijenija što je više decentralizovana.

"Sva merenja pokazuju da IDS i PGS u osmoj izbornoj jedinici imaju sigurna tri mandata, a borimo se i za četvrti", rekao je predsednik PGS-a Darijo Vasilić.

Predsednik Fokusa očekuje najmanje šest do osam mandata i poručuje da bez njih neće biti moguće formiranje buduće vlade. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa