Politika

Jeremić: Glas za nas najsigurniji izbor za odbacivanje francusko-nemačkog plana

Komentari

Autor: Fonet

09/12/2023

-

14:12

Jeremić: Glas za nas najsigurniji izbor za odbacivanje francusko-nemačkog plana
Jeremić: Glas za nas najsigurniji izbor za odbacivanje francusko-nemačkog plana - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da ta stranka na izborima jedina nastupa samostalno i potpuno nezavisno od centara medijske i političke moći i stranih ambasada i da je glas za njih najsigurniji izbor za nedvosmisleno odbacivanje francusko-nemačkog plana i zakonsku zabranu kopanja litijuma.

Kako se navodi u saopštenju te stranke, Jeremić je za televiziju Prva istakao da ljudi u Srbiji tokom kampanje dobro reaguju na čistoću i jasnoću poruka Narodne stranke, koja će biti najpozitivnije iznenađenje na izborima.

"Mi nećemo preletati posle izbora niti ćemo menjati stavove i nećemo kao Dragan Đilas ići na kanabe da 'spuštamo tenzije'", rekao je Jeremić.

On je naveo da će građani 17. decembra glasati o tome kako se postaviti prema francusko-nemačkom planu, koji vlast nije odbacila, a prozapadna opozicija tvrdi da je prihvatanje tog plana neminovnost.

"To nije tačno, moguće je odbaciti taj plan bez težih posledica po ekonomske odnose Srbije i EU. Neće biti posledica, kao što ih nije bilo ni kada Srbija nije uvela sankcije Rusiji, što sam i tada govorio, a ispostavilo se da sam bio u pravu", rekao je Jeremić.

On je istakao da će u utorak biti održana sednica Evropskog saveta na čijem će dnevnom redu biti i to da se Srbiji kao formalan uslov za članstvo postavi prihvatanje francusko-nemačkog plana, koji predviđa da Srbija defakto prizna svoju južnu pokrajinu kao nezavisnu državu.

Kako je naglasio, to je neprihvatljiv uslov i zbog toga je članstvo Srbije u EU nemoguće. Jeremić je dodao da misli da je članstvo Srbije u EU inače nemoguće, jer EU nije spremna na priširenje.

On je naveo da posle izbora Beogradom neće moći da se upravlja kako su to činili bivši gradonačelnici Aleksandar Šapić i Dragan Đilas i da vlast u glavnom gradu neće više biti partijski plen i da će Narodna insistirati na rigoroznoj kontroli budžeta i javnih radova.

Govoreći o američkom ambasadoru Kristoferu Hilu, Jeremić je rekao da ga je video jednom, pre više od godinu dana.

"Nije me ni pitao o mom stavu o Kosovu i Metohiji, jer ja sam u Americi odavno profilisan kao neko ko nije podložan pritiscima i manipulacijama, a od SAD sam dobio veto u finalu trke za izbor generalnog sekretara UN", rekao je Jeremić. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija