Politika

Jeremić: Redefinisati odnose sa Briselom

Komentari

Autor: Fonet

02/12/2023

-

12:44

Jeremić: Redefinisati odnose sa Briselom
Jeremić: Redefinisati odnose sa Briselom - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Nosilac liste "Narodna stranka - Siguran izbor. Ozbiljni ljudi" Vuk Jeremić izjavio je za moskovski dnevnik "Komsomolskaja pravda" da je ultimatum postavljen Srbiji, oličen u francusko-nemačkom planu za nezavisnost Kosova, najveća strateška opasnost po stabilnost Balkana, koja bi mogla da u budućnosti dovede do novih konflikata u regionu.

Kako je saopštila Narodna stranka, Jeremić je rekao da ultimatum kojim Zapad pritiska Srbiju nedvosmisleno podrazumeva de fakto priznavanje Kosova i članstvo Kosova u UN.

"Ako bi Kosovo ušlo u UN, više ne bi bilo međunarodnih pravnih prepreka za ujedinjenje sa Albanijom, što bi značilo stvaranje 'Velike Albanije' za nekoliko godina. Ta nova država bi sigurno imala dalje teritorijalne pretenzije prema susedima, što bi izazvalo nestabilnost i, sasvim moguće, nove sukobe na Balkanu", rekao je Jeremić.

On je istakao da se Narodna stranka zalaže za nedvosmisleno i odlučno odbacivanje francusko-nemačkog plana uz čvrst stav da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Jeremić je naveo da EU uslovljava pristupni proces Srbije prihvatanjem francusko-nemačkog sporazuma, odnosno de fakto priznavanjem Kosova, što je potpuno neprihvatljivo.

"Beograd bi zato trebalo da redefiniše svoje odnose sa Briselom i da umesto težnje ka članstvu u EU, koje nije verovatno čak ni kada bismo prihvatili francusko-nemački plan, teži ka saradnji u Evropskom ekonomskom prostoru", rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je dobro što Srbija nije uvela sankcije Rusiji, ali da bi takav pristup umesto diplomatske taktike trebalo da postane deo sveobuhvatne strategije i ključni deo zvanične spoljne politike Srbije.  

"Uveren sam da bi Beograd trebalo da zvanično zauzme principijelnu poziciju da ne uvodi jednostrano sankcije bilo kojoj državi, osim sankcija koje je usvojio Savet bezbednosti UN. Srbija bi u 21. veku trebalo da bude politički neutralna i da ne učestvuje u sukobima velikih sila", rekao je Jeremić.

Komentari (0)

Srbija