Region

Postupak za izručenje Palevskog mogao bi da traje mesecima: Turska dobila zahtev za ekstradiciju osumnjičenog za ubistva

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2023

-

16:44

Postupak za izručenje Palevskog mogao bi da traje mesecima: Turska dobila zahtev za ekstradiciju osumnjičenog za ubistva
MUP Severne Makedonije - Copyright MUP Severne Makedonije

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je Ministarstvo pravde Turske potvrdilo da je dobilo zahtev Severne Makedonije za izručenje prvoosumnjičenog za dvostruko ubistvo u Skoplju i Velesu Ljupča Palevskog, iz makedonskog Ministarstva pravde saopšteno je da, iako je zahtev za izručenje dobro pripremljen, ovaj postupak bi mogao da traje mesecima.

Po prijemu zahteva za ekstradiciju može se desiti da Turska zatraži dopunu dokumentacije, a iz makedonskog Ministarstva poručuju da su spremni da odgovore na sve njihove zahteve.
Palevski, koji se trenutno nalazi u četrdesetodnevnom ekstradicionom pritvoru, može da uloži žalbu i dok je postupak izručenja u toku, a turske vlasti nisu u obavezi da o tome obaveste zvanično Skoplje.

Zamenica ministra pravde Avramovska Madić je, kako prenosi portal skopskog Kanala5, optimista i smatra da sa ekstradicijom ne bi trebalo da bude problema.

Predsednik RSM Stevo Pendarovski juče je poslao poruku turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu u vezi sa izručenjem Palevskog, ali iz njegovog kabineta nisu otkrili više detalja.

Pendarovski ranije rekao da razmišlja da Erdoganu uputu poruku s molbom da je veoma važno da Palevski bude izručen Makedoniji u što kraćem roku.

Ljupčo Palevski je glavni osumnjičeni za otmicu i ubistvo Vanje Đorčevske (14) i Panče Žežovskog (74), a kao saizvršioci i pomagači osumnjičeno je još pet osoba i svi oni se nalaze u pritvoru. Tužilaštvo za sada ne otkriva nove detalje istrage.

U Odeljenju za međunarodnu pravnu pomoć pri Ministarstvu pravde RSM kažu da ih Turska od sada do donošenja odluke o izručenju Palevskog neće obaveštavati o bilo čemu u vezi sa tim slučajem.

Skopski mediji pišu i da bi Palevski mogao da zatraži azil u Turskoj ili da, kako kažu, pokuša da se sa tamošnjim vlastima cenjka ukoliko raspolaže određenim informacijama.

U tom odeljenju ističu da će Palevski iskoristiti sva sredstva koja su mu na raspolaganju da izbegne izručenje Skoplju.

"Za nas je ovaj slučaj čist. Ministarstvo pravde Turske ima svu neophodnu dokumentaciju za donošenje odluke, ako bude potrebno nešto dodatno mi ćemo to naravno dostaviti, iako se u predistražnim postupcima retko traži više od onoga što je navedeno u bilateralnim sporazumima i konvencij", rekli su u Odeljenju za međunarodnu pravnu pomoć pri Ministarstvu pravde RSM.

Dodali su da sa Turskom imaju malo iskustva sa ekstradicijom s obzirom da državljani Makedonije, kako kažu, retko beže u tu zemlje, već da su im prioriteti zapadnoevropske zemlje, pre svega i najviše Nemačka, gde postupci ekstradicije mogu da potraju i do godinu dana. 

Makedonsko Ministarstvo pravde je apelovalo da se slučaj dvostrukog ubistva ne politizuje, jer bi to moglo da naštetiti procesu. 

Apelovali su i na političke stranke i njihove lidere da se uzdrže od komentara i pribavljanja političkih poena na ovom slučaju.

 

Komentari (0)

Evropa