Region

Savetnica predsednika Crne Gore: Reputacija zemlje dovedena je u pitanja, većina ambasada deluje na nivou otpravnika

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2023

-

11:27

Savetnica predsednika Crne Gore: Reputacija zemlje dovedena je u pitanja, većina ambasada deluje na nivou otpravnika
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Reputacija Crne Gore dovedena je u pitanja time što većina ambasada deluje na nivou otpravnika poslova, a ne ambasadora u punom kapacitetu, izjavila je savetnica predsednika Crne Gore za spoljnu politiku Marija Lakić Barfus.

"Privremeni otpravnici poslova nas predstavljaju širom kontinentalne Evrope, u Londonu, Vašingtonu, Pekingu... Nemamo ambasadora ni u UN u Njujorku, gde smo kandidat za nestalnu članicu Saveta bezbednosti, a od skoro ni pri NATO-u", navodi Lakić Barfus.

U regionu, Crna Gora trenutno ambasadora ima samo u Severnoj Makedoniji.Prema rečima Lakić Barfus, ne može se govoriti o ubrzanju EU integracija, kredibilnom članstvu u NATO, unapređenju međunarodne pozicije u UN ali ni snaženju dobrosusedskih odnosa bez ovih imenovanja.

"Ne postoji nijedan razlog da se to ne desi u, što je moguće, skorijem roku", kazala je Lakić Barfus za Radio Slobodna Evropa.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović je pre tri dana prozvao Vladu Milojka Spajića da ignoriše potrebu za uspostavljanjem dijaloga o koordinaciji spoljne politike, a prevashodno pitanju popunjavanja diplomatske mreže.

"I pored naše upornosti, čini mi se da Vlada trenutno ignoriše potrebu da se uspostavi formalan i civilizovan dijalog o koordinaciji spoljne politike, a pre svega da se otvore pitanja koja se tiču popunjavanja naše diplomatske mreže koja je, kao što znate, poprilično prazna, kazao je tada Milatović novinarima.

On je rekao da Crna Gora na mnogim važnim međunarodnim adresama nema ambasadore i da je to veoma važno i hitno pitanje koje se mora zajednički otvoriti i dogovoriti. On je apelovao tada na Vladu da pokaže ozbiljnost i odgovornost u odnosu na to pitanje.
 

Komentari (0)

Evropa