Region

Narodna skupština Reublike Srpske usvojila Nacrt zakona o imunitetu Srpske

Komentari

Autor: Tanjug

22/12/2023

-

23:29

Narodna skupština Reublike Srpske usvojila Nacrt zakona o imunitetu Srpske
narodnaskupstinars.net - Copyright narodnaskupstinars.net

veličina teksta

Aa Aa

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Nacrt zakona o imunitetu Srpske koji propisuje da najviši nosioci izvršne vlasti u Srpskoj nisu krivično ili građanski odgovorni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti i na taj način se štite kao i nosioci zakonodavne i sudske vlasti.

Kako prenosi Srna, za akt koji će biti upućen u javnu raspravu na 30 dana, glasalo je 47 poslanika, a niko nije glasao protiv, niti je bilo udržanih.

Opozicija nije prisustvovala glasanju nakon verbalnog incidenta koji se desio u skupštinskoj sali.

U obrazloženju akta navodi se da je razlog za donošenje Nacrta zakona u činjenici da postojeće zakonsko rešenje, koje je 6. oktobra 2002. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik, ostavlja mogućnost vođenja krivičnih postupaka protiv najviših nosilaca izvršne vlasti, čime se ''utiče na nezavisnost i funkcionisanje izvršne vlasti''.

Poslanici su usvojili i Nacrt zakona o referendumu i građanskoj inicijativi čiji je cilj efikasnije i ekonomičnije sprovođenje referenduma u Republici Srpskoj, kao i Nacrt zakona o lovstvu i Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o posebnom režimu izvršenja kazne zatvora.

Na istoj sednici je za direktora Agencije za osiguranje Republike Srpske imenovana je Draženka Janjanin, a izabrani su i članovi Saveta nacionalnih manjina Srpske.

Nakon glasanja, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić okončao je sedmu redovnu sednicu, navodi Srna.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa