Region

Dodik: Evropa da oslobodi BiH kolonijalnog statusa, Šmita i stranaca u Ustavnom sudu

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2023

-

20:55

Dodik: Evropa da oslobodi BiH kolonijalnog statusa, Šmita i stranaca u Ustavnom sudu
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrnja

veličina teksta

Aa Aa

Evropa treba da oslobodi BiH kolonijalnog statusa, Kristijana Šmita i stranaca u Ustavnom sudu BiH, poručio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je istakao da u EU nema jedinstva i da Evropu ne čekaju svetli dani, što će se odraziti i na zemlje Balkana, o čemu će biti reči na Samitu EU koji se održava u Briselu.

"Ako donesu odluku da BiH dobije pregovarački status, onda je to politička odluka. To će uraditi ako taj status daju Ukrajini i Moldaviji. BiH treba da oslobode kolonijalnog statusa, Šmita i stranaca u Ustavnom sudu BiH", naveo je Dodik.

On je rekao da smatra da se u Briselu održava veoma težak samit koji će pokazati u kakvom je stanju EU, dodajući da nema jedinstva o ključnim pitanjima.


"Evropa je puna problema i to sam video nedavno kada sam boravio u Briselu. Setio sam se ulazaka u Savezno izvršno veće bivše Јugoslavije pred sam raspad te zemlje. Ne mora to ništa značiti, ali vidim da u Evropi ne postoji konsenzus o svim pitanjima", naveo je Dodik.

Dodik kaže da je promašena i politika EU prema sukobu u Ukrajini i da će SAD pokušati da svale teret sukoba na Brisel.

"Očekuju da EU njima da 60 milijardi, koliko je sada na stolu. Zamislite da su za zemlje Balkana za četiri godine predvideli šest milijardi. To govori u kakvom smo odnosu. Evropa je vodila pogrešnu politiku i izgubila je liderstvo. Promašila je politiku oko rata i potcenila Rusiju. Sve što su mogli da promaše, promašili su. Rusija i (predsednik Vladimir) Putin su se pokazali moćnim i stabilnim, i to sada ni oni ne spore u svojim izveštajima", istakao je Dodik u Banjaluci, prenela je RTRS.

Kada je o otvaranju pristupnih pregovora sa EU reč, Dodik je rekao da to ništa ne znači i ne prejudicira, podsetivši na status Turske koja je pre nekoliko decenija započela proces pristupanja, te da to budi sumnju u iskrenost celokupnog postupka.

"Bez Dejtonskog sporazuma Srpska nema razloga da ostane u BiH"

Predsednik Republike Srpske izjavio je da je BiH kolonija i da jedino Srbi, odnosno Srpska i Srbija svih godina drže do Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Oni koji su govorili u ime međunarodne zajednice, pre svega Amerikanci, kako stoje iza ovog sporazuma, lagali su, jer su želeli da bude prelazni dokument ka unitranoj BiH. Republika Srpska ne želi i neće da bude u unitarnoj BiH", rekao je Dodik danas u Banjaluci.

Naglasio je da Republika Srpska, ukoliko ne postoji slovo Dejtonskog sporazuma, nema razloga da ostane u BiH.

"Moramo da ponudimo ono što je protivteža stalnoj i narastajućoj unitarizaciji koju sprovode britanska, američka ambasada i evropska kancelarija u BiH", kazao je Dodik.
Prema njegovim rečima, Srpska može da prihvati slovo Dejtonskog sporazuma kako bi ostala u BiH, ali ne prihvata unitarnu BiH, prenela je RTRS.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa