Region

Integrisani zdravstveni informacioni sistem RS i dalje nije u funkciji: Oglasio se MUP povodom hakerskog napada

Komentari

Autor: FoNet

02/01/2024

-

16:50

Integrisani zdravstveni informacioni sistem RS i dalje nije u funkciji: Oglasio se MUP povodom hakerskog napada
Integrisani zdravstveni informacioni sistem RS i dalje nije u funkciji: Oglasio se MUP povodom hakerskog napada - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske bio je meta hakerskog napada, a integrisani zdravstveni informacioni sistem nije u funkciji, objavio je danas N1 Sarajevo.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS za N1 su rekli da Policijska uprava Banjaluka i Jedinica za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUP RS rade na ovom slučaju.

O događaju je obavešten dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka, a slučaj je kvalifikovan kao krivično delu "izrada i unošenje kompjuterskih virusa".

"Policijski službenici Jedinice za visokotehnološki kriminalitet preduzimaju dalje mere i radnje u okviru ove istrage, a obratiće se i Europolu za razmenu operativnih informacija i iskustava”, naveli su iz MUP RS za N1.

Pacijenti se primaju uz papirne uputnice

Fond zdravstvenog osiguranja RS objavio je reanije na svojoj internet stranici da su hakeri napali Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) i da je onemogućen rad.

"Ne znamo šta je cilj ovog napada, ali naše stručne službe čine sve da sistem ponovo počne da radi. Кada je reč o prijemu pacijenata, bez obzira na to što IZIS trenutno ne radi, zdravstvene ustanove u slučaju potrebe mogu da primaju pacijente u skladu sa instrukcijama koje smo još ranije poslali zdravstvenim ustanovama u slučaju poteškoća sa IZIS", objavljeno je na sajtu FZO RS.

Pacijenti se, kako je navedeno, mogu primati i zdravstvene ustanove uz popunajvanje papirnih uputnica i izdavanje recepata.

Iako je od 1. januara najavlejna upotreba elektronskih zdravstvenih kartica, dok se u potpunosti ne vrati sistem, zdravstvene ustanove mogu da primaju pacijente i bez elektronske kartice i da koriste podatke iz Poslovnog informacionog sistema FZO, poručio je Fond.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa