Region

Milatović opširno obrazložio nepotpisivanje tri zakona, nakon prozivki iz njegovog pokreta

Komentari

Autor: Tanjug

04/01/2024

-

10:08

Milatović opširno obrazložio nepotpisivanje tri zakona, nakon prozivki iz njegovog pokreta
Milatović opširno obrazložio nepotpisivanje tri zakona, nakon prozivki iz njegovog pokreta - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović je u opširnom saopštenju obrazložio razloge za nepotpisivanje tri zakona usvojenih u Skupštini Crne Gore i njihovo vraćanje na ponovno odlučivanje, a nakon što je iz njegovog Pokreta evropa sad (PES) konstatovano da ovakav potez šefa države "ostavlja prostor za sumnju u politički motiv s ciljem sabotiranja nove parlamentarne većine".

"Odlaganje primene izglasanih zakona, koji su u skladu sa Ustavom, ostavlja prostor za sumnju u politički motiv s ciljem sabotiranja nove parlamentarne većine, što će pruzrokovati štetu s kojom će javnost imati priliku da se upozna. Ne želeći da verujemo u te motive, uvereni u dobronamernost predsednika Crne Gore, možemo jedino zaključiti da se radi o slučajnom, ali neblagotvornom, neznanju", saopšteno je sinoć iz PES nakon što je Milatović tri zakona vratio Skupštini na ponovno odlučivanje.

Milatović, koji je i koopredsednik PES-a, u veoma opširnom obrazloženju dostavljenom medijima o vraćanju Skupštini na ponovno odlučivanje Zakona o izmeni i dopunama Zakona o privrednim društvima, navodi, između ostalog, da je potpisivanje retroaktivne primene pojedinih rešenja sadržanih u navedenom Zakonu u suprotnosti sa ustavnom zabranom povratnog dejstva zakona i drugih propisa.

Navodeći razloge ponovnog vraćanja Skupštini Crne Gore na odlučivanje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, Milatović je, između ostalog, naveo da su usvojenim zakonom, pored ostalog, ustupljeni prihodi opština, po osnovu dela prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica prema mestu prebivališta lica koje ostvaruje dohodak, smanjeni za opštine Primorskog i Središnjeg regiona sa dosadašnjih 50 na 40 odsto.

Milatović, navodi se, smatra i da se usvojenim Zakonom dovode u neravnopravan položaj lokalne samouprave Primorskog i Središnjeg regiona, a posebno nerazvijene lokalne samouprave koje pripadaju ovim regionima među kojima ima i onih koje se već dugi niz godina nalaze u kategoriji razvijenosti ispod crnogorskog proseka.

U odluci o vraćanju na ponovno odlučivanje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskim komunikacijama, Milatović je, između ostalog, naveo da rešenja sadržana u usvojenom Zakonu, pored ostalog, podrazumevaju drugačiji način nadzora i kontrole kada je u pitanju Agencija za elektronske komunikacije i poštansku delatnost, gde ključnu nadzornu ulogu, koju po važećem zakonodavstvu u odnosu na Agenciju vrši Skupština, a prema usvojenom rešenju vršiće Vlada.

Napomenuo je, da je u proteklom periodu Evropska komisija isticala da se pitanje nezavisnosti Agencije, kao regulatora, tretira kao jedno od najznačajnijih aspekata u kontekstu merila za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 10.

U obrazloženju, Milatović navodi da smatra da je potrebno da se Skupština Crne Gore dodatno odredi prema razlozima za izmenu postojećih zakonskih rešenja. Inače, Milatović je 30. decembra prošle godine doneo Ukaze o proglašenju 14 od 17 zakona koje je Skupština usvojila.

Komentari (0)

Evropa