Region

Dodik: Lokalni izbori po novom izbornom zakonu Republike Srpske

Komentari

Autor: Tanjug

06/01/2024

-

13:47

Dodik: Lokalni izbori po novom izbornom zakonu Republike Srpske
Milorad Dodik - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da se može računati da će lokalni izbori u oktobru biti održani po novom izbornom zakonu Republike Srpske.

"Mi ćemo u ovom mesecu usvojiti zakon i biće zabranjena primena zakona sa nivoa BiH na teritoriji Srpske. Lokalne izborne komisije koje je birao CIK sada će birati Republička izborna komisija (RIK). U maju ćemo raspisati izbore, može ih raspisati i CIK, ali ih neće moći sprovesti", rekao je Dodik za "Glas Srpske".

On je, na pitanje postoji li Ustavni sud BiH nakon što je iz te institucije otišao i drugi srpski sudija, odgovorio da Ustavni sud BiH formalno pravno ne postoji jer nije popunjen kako je predviđeno.

Ponovio je stav RS da srpske sudije u Ustavnom sudu BiH neće biti imenovane sve dok ne bude postignut dogovor o načinu izbora sudija koji bi trebalo da zamene strane sudije.

Dodik je istakao da RS ne želi rat i da ga neće biti, ocenjujući da, ako iko želi rat, to su Bošnjaci.

"Ali, svi treba da znaju da Srpska nije zanemarila sistem svoje odbrane i da nismo tako laka meta kako neki misle. Stalno ponavljam da smo za političke procese i da na taj način vidimo da li možemo opstati u BiH. Ako ne možemo, izaći ćemo. A kada to kažemo, oni kažu da će biti rat. Zašto rat? Republika Srpska nije vaša. Za šta biste ratovali", rekao je Dodik.

"Izazovan, ali i dobitnički trenutak za Republiku Srpsku"

Prema njegovim rečima, RS nema nameru ni da praćkom gađa FBiH, a ako oni nešto pokušaju u tom smislu, očekuje da međunarodne snage stanu na granicu i da spreče bilo kakav sukob.

"Ako to ne urade i ako bilo ko uđe na teritoriju Srpske, mi ćemo se braniti. Ali do toga neće doći. Zašto misle da bi mogli nešto da reše ratom", rekao je Dodik.

Govoreći o trenutnom položaju RS, Dodik ocenjuje da je ovo izazovan, ali i dobitnički trenutak za Srpsku.

Ističe da je politika RS bila zaustaviti gubitak nadležnosti, a kada se to završi, onda će početi da ih vraća, svesna izazova koji su vrlo veliki.

Na pitanje kako bi, u slučaju da visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit nametne odluku o imovini, izgledalo sledeće jutro, Dodik kaže da RS neće praviti nikakav nered, već će samo raditi sve Ustavom predviđene stvari.

"Pozvaćemo sve naše iz zajedničkih organa da se vrate u Srpsku. Ostavili bi tu priču, da BiH ostane u tim dejtonskim nadležnostima da funkcioniše, ali Srpska i njena samostalnost biće izgrađena kroz vraćanje nadležnosti. Ako bi prema nama i dalje sprovodili represiju, išli bismo ka stvarnoj nezavisnosti", naveo je Dodik.

Na pitanje ko su najvažniji međunarodni prijatelji Srpske, Dodik je istakao da RS najbolji odnos ima sa Srbijom, a da su tu i Mađarska, Rusija i Kina, a sada i Azerbejdžan.

"Mi nismo prekinuli ni odnos sa Amerikom, već samo sa njihovim osobljem. Biramo trenutak kad će Amerika postati pravična iz naše vizure pa da razvijamo dalje odnose", rekao je Dodik.

Komentari (0)

Evropa