Region

Ambasada SAD odgovorila na izjavu Dodika: SAD su spremne da reaguju na svaki pokušaj kršenja Dejtona

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2024

-

11:35

Ambasada SAD odgovorila na izjavu Dodika: SAD su spremne da reaguju na svaki pokušaj kršenja Dejtona
Ambasada SAD odgovorila na izjavu Dodika: SAD su spremne da reaguju na svaki pokušaj kršenja Dejtona - Copyright Tanjug/SRNA/Danijela Danojlić

veličina teksta

Aa Aa

Ambasada SAD u Sarajevu reagovala je na najavu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da će NSRS usvojiti svoj izborni zakon za lokalne i republičke izbore, čime se praktično oduzima nadležnost CIK-u BiH, porukom da su Amerikanci spremni da reaguju na svaki pokušaj kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ne želeći, kako navode, da nagađaju na koji način će odgovoriti na takve pretnje.

“Već godinama, organizacije civilnog društva i birači u Bosni i Hercegovini, te međunarodni partneri BiH ističu nedostatke u vezi sa integritetom izbornog procesa u BiH. Sjedinjene Američke Države, kao i mnogi njihovi međunarodni partneri, pozivale su i pozivaju domaće političke lidere da usvajanjem zakona o integritetu izbornog procesa odgovore na zabrinutost građana BiH koji gube veru u svoju demokratiju", saopšteno je iz američke Ambasade za sarajevsku N1 tv.

Podsetili su da su na poziv političkih stranaka u BiH, SAD, kako navode, pomogle održavanje pregovora u cilju postizanja dogovora o Izbornom zakonu BiH.

"Nažalost, političke stranke nisu uspele da ispune niti osnovnu odgovornost koju imaju prema biračima u BiH: da obezbede da izbori u zemlji budu slobodni i demokratski. Svi birači zaslužuju poverenje da će njihovi glasački listići biti prebrojani onako kako su i ispunjeni", navode iz Ambasade SAD.

Za izjavu Dodika kažu da on i njegova stranka nisu zainteresovani za zaštitu prava birača u BiH, uključujući i birače u Republici Srpskoj, na slobodne i poštene izbore. 

"U jednu ruku, ovo i nije iznenađujuće s obzirom na sveprisutnu prevaru u vezi sa izborima za predsednika Republike Srpske 2022. godine, što je u nekim krugovima pokrenulo pitanja o legitimnosti potvrđenog ishoda. To je takođe u skladu i sa nastojanjima gospodina Dodika da uskrati stanovnicima Republike Srpske i druga osnovna prava i slobode, kao što su sloboda govora, sloboda štampe i sloboda okupljanja. Bilo kakav pokušaj nezakonitog uzurpiranja bilo koje državne nadležnosti od Republike Srpske ili druge niže administrativne jedinice predstavljao bi kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i zakona BiH", tvrde iz Ambasade SAD.

Dodaju da su Sjedinjene Države jasno dale do znanja da su spremne da odgovore na antidejtonske i neustavne postupke domaćih aktera, te da će podržati postupke visokog predstavnika s istim ciljem. 

"Nadamo se da će i drugi međunarodni prijatelji BiH učiniti isto. Nećemo nagađati koje bismo radnje mogli preduzeti kao odgovor na takve pretnje. Sjedinjene Države će, kao i uvek, odgovoriti u vreme i na način po vlastitom izboru.” navodi se u odgovoru američke Ambasade.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa