Region

Američka ambasada u Sarajevu: Dodik greši ako misli da će SAD stajati po strani dok on gura BiH u sukob

Komentari

Autor: FoNet

28/12/2023

-

20:38

Američka ambasada u Sarajevu: Dodik greši ako misli da će SAD stajati po strani dok on gura BiH u sukob
Ambasada SAD u BiH - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu oglasila se povodom izjave predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da će proglasiti nezavisnost ako visoki predstavnik donese Zakon o državnoj imovini i poručili da je to nemoguće.

"Republika Srpska je sastavni deo države, pa ni ona, ni Federacija BiH ne postoje izvan Bosne i Hercegovine", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Ustav BiH ne predviđa pravo da se entitet ili bilo koja druga niža administrativna jedinica odvoji.

"SAD su u više navrata jasno stavile do znanja da će delovati na suprotstavljanju antidejtonskim akcijama, a secesija je antidejtonska akcija. Dodik greši ako misli da će SAD stajati po strani dok on gura BiH u sukob", poručili su iz ambasade.

Prethodno je premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Nermin Nikšić reagovao na izjavu Milorada Dodika porukom predsedniku Republike Srpske da "ne sme da se zanosi".

“Neka se Dodik ne zanosi, krene li u otcepljenje, najviše će izgubiti Republika Srpska. Uglavnom pokušavam da ne reagujem na svakodnevne pretnje i ucene kojim svedočimo na našoj političkoj sceni. Siguran sam da su takve izjave za jednokratnu upotrebu sračunate da izazovu reakciju jer samo tada dobijaju na važnosti i značaju. Međutim, sinoćnjim gostovanjem na entitetskom javnom servisu RTRS Milorad Dodik, predsednik tog bh. entiteta i lider vladajućeg SNSD-a, preti momentalnim otcepljenjem u slučaju da visoki predstavnik Kristijan Šmit nametne Zakon o državnoj imovini”, napisao je Nikšić na svom Fejsbuk profilu.

 


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa