Region

Premijer Federacije BiH reagovao na Dodikovu izjavu o otcepljenju: Taj čin bi proizveo nesagledive posledice

Komentari

Autor: Tanjug

28/12/2023

-

19:44

Premijer Federacije BiH reagovao na Dodikovu izjavu o otcepljenju: Taj čin bi proizveo nesagledive posledice
Premijer Federacije BiH reagovao na Dodikovu izjavu o otcepljenju: Taj čin bi proizveo nesagledive posledice - Copyright Tanjug/AP/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Nermin Nikšić reagovao je na izjavu Milorada Dodika da će Republika Srpska proglasiti nezavisnost ako Kristijan Šmit nametne zakon o imovini, porukom predsedniku Republike Srpske da "ne sme da se zanosi".

“Neka se Dodik ne zanosi, krene li u otcepljenje, najviše će izgubiti Republika Srpska. Uglavnom pokušavam da ne reagujem na svakodnevne pretnje i ucene kojim svedočimo na našoj političkoj sceni. Siguran sam da su takve izjave za jednokratnu upotrebu sračunate da izazovu reakciju jer samo tada dobijaju na važnosti i značaju. Međutim, sinoćnjim gostovanjem na entitetskom javnom servisu RTRS Milorad Dodik, predsednik tog bh. entiteta i lider vladajućeg SNSD-a, preti momentalnim otcepljenjem u slučaju da visoki predstavnik Kristijan Šmit nametne Zakon o državnoj imovini”, napisao je Nikšić na svom Fejsbuk profilu.

Tanjug Video

 

Nikšić je naveo da "naravno ne treba potceniti Dodikov kapacitet da napravi probleme državi BiH i svim njenim građanima i narodima". 

"Nakon što je pred Sudom BiH pokrenut krivični postupak protiv njega, Dodik očito, kao rešenje svojih problema sa otvorenim kršenjem zakona vidi u daljoj eskalaciji odnosa. Ne volim da koristim teške reči i prizivam nevolje, ali ovo jednostavno ne mogu da prećutim, jer želim da upozorim  na pogubne posledice koje takva odluka može proizvesti", naveo je Nikšić.

On kaže da je siguran da je i Dodik svestan da bi takvi potezi izazvali nove sukobe i krvoproliće.

"Proizveo bi taj čin nesagledive posledice, pre svega za entitet kojem se nalazi na čelu i narod koji kaže da predstavlja i o čijoj sudbini, navodno, brine. Nema dileme – institucije države BiH, institucije Federacije BiH, međunarodni prijatelji BiH, pre svih SAD, imaju načina da bez ikakvog ustezanja reagujuju na prvi praktični secesionistički korak”, naveo je Nikšić.

On je pozvao Dodika, a posebno, kako je naveo, one koji ga sokole i guraju u tom pravcu dajući mu lažnu nadu, da dobro razmisle o javno izgovorenim pretnjama i najavi preduzimanja antidržavnih, antidejtonskih i potpuno neustavnih koraka. 

"Umesto ispraznog prepucavanja neuporedivo je bolje da nađemo rešenje i sami donesemo zakon u skladu sa evropskim demokratskim standardima i odlukama Ustavnog suda”, napisao je Nikšić.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa