Region

Ivanović: Nema prepreka za politički dijalog Crne Gore i Srbije na principima ravnopravnosti

Komentari

Autor: Tanjug

08/01/2024

-

15:32

Ivanović: Nema prepreka za politički dijalog Crne Gore i Srbije na principima ravnopravnosti
Filip Ivanović - Copyright Vlada Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Filip Ivanović tvrdi da su odnosi sa susedima dobri, sadržajni i intenzivni, a karakterriše ih, kako navodi, otvoren dijalog, kako na bilateralnom planu, tako i kroz brojne regionalne inicijative i perspektivu članstva u EU.

Ivanović je u intervjuu podgoričkim Vijestima rekao da uprkos razlikama u spoljnopolitičkim stavovima Srbije i Crne Gore o pojedinim pitanjima, nema prepreka za odvijanje političkog dijaloga na principima ravnopravnosti.

Komentarišući svoju nedavnu posetu Hrvatskoj, kaže da nerešena pitanja oko Prevlake i broad Jadran ne opterećuju bilateralne odnose i politički dijalog koji je, ističe on, vrlo dinamičan i predstavlja izraz obostrane posvećenosti kontinuiranom jačanju saradnje.

"Tokom posete Hrvatskoj, razgovarali smo i o pitanju Prevlake. Saglasili smo se da je potrebno da se obe strane dodatno aktiviraju, u cilju obnavljanja komunikacije i pronalaženja obostrano prihvatljivog rešenja. Očekujem da početkom godine bude formirana nova međuresorska komisija koja će se, između ostalog, baviti pokretanjem bilateralnih razgovora o ovom pitanju", rekao je Ivanović.

On je podsetio da je pitanje Prevlake trenutno regulisano Protokolom o privremenom režimu, koji se uspešno sprovodi u praksi od 2002. godine, kad je i potpisan. Pojasnio je i da Jadran ne može biti "NATO brod", jer takvi ne postoje

"NATO sistem kolektivne odbrane ne prepoznaje NATO vojsku, a samim tim ni prateći sistem naoružanja (brodove, avione i sl). Alijansa je političko-vojni savez pojedinačnih država, koje u NATO ulaze sa svojim nacionalnim kapacitetima. Samim tim, ne postoje 'NATO brodovi', već samo brodovi NATO saveznica koje se privremeno upućuju u NATO pomorske aktivnosti (obuke i operacije). I u ovim slučajevima brod vije dve zastave – nacionalnu i NATO", rekao je Ivanović.

Dodao je da će, u svakom slučaju, o svim nerešenim pitanja biti razgovarano kao i do sada, otvoreno i u duhu dobrosusedskih odnosa i savezništva. Ministarstvo se, naveo je, zalaže i da se na Morinju postavi adekvatna ploča.

"Suočavanje s prošlošću i izgradnja kulture sećanja procesi su koji traju i predstavljaju odraz spremnosti društva da preuzme odgovornost i uči iz grešaka iz prošlosti, kako se nikad više ne bi ponovile. Kao zemlja članica NATO-a i zemlja koja je na putu da postane prva sledeća članica EU, Crna Gora baštini vrednosti vladavine prava i nastoji da se odgovorno odnosi prema delovima svoje istorije na koje nije ponosna, te ukazuje na put koji je bio pogrešan", kaže Ivanović.

Prema njegovim rečima, važan segment tih procesa jeste i memorijalizacija mesta stradanja, kao opomena, ali i putokaz za bolje razumevanje, a time i bližu saradnju među zemljama koje su u prošlosti bile u konfliktu. 

"S tim u vezi, smatram važnim obeležavanje svih mesta stradanja, a intencija Ministarstva spoljnih poslova je da se založi za postojanje adekvatne spomen-ploče u Morinju, s tim da unutrašnje procedure, ukoliko se utvrdi da nisu ispoštovane, budu na odgovarajući način ispravljene“, naveo je Ivanović.
 

Komentari (0)

Evropa