Region

Afera "Tunel": Vladimir Erić i dalje u pritvoru u Švedskoj, čeka se odluka o izručenju

Komentari

Autor: Tanjug

11/01/2024

-

17:32

Afera "Tunel": Vladimir Erić i dalje u pritvoru u Švedskoj, čeka se odluka o izručenju
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od osumnjičenih u aferi "Tunel"  Vladimir Erić još je u pritvoru u Švedskoj, potvrdile su švedske tužilačke vlasti za portal RTCG.

"Sve informacije o ovom predmetu su poverljive, ali vam mogu potvrditi da je on još u pritvoru u Švedskoj", saopštila je portalu Stina Lundkvist, viši javni tužilac u Nacionalnom javnom tužilaštvu Švedske. 

Ona je to rekla u odgovoru na pitanju ima li pomaka u postupku ekstradicije Vladimira Erića. 

Erić je po međunarodnoj poternici, raspisanoj od NCB Interpol Podgorica, uhapšen 13. oktobra prošle godine na aerodromu u Stokholmu dok je pokušavao da se ukrca na let za Beograd.

Ministarstvo pravde Crne Gore je 19. oktobra 2023. godine od Ministarstva pravde Kraljevine Švedske zatražilo izručenje državljanina Republike Srbije Erića radi krivičnog gonjenja zbog krivičnih dela kriminalno udruživanje, teška krađa i sprečavanje dokazivanja.

Kako je ranije saopšteno, molba za izručenje je poslata i redovnim putem i preko NCB Interpola Podgorica.

profimedia

 

Po ranijem odgovoru Ministastva pravde Švedske, koji je dostavljen ovom portalu, pre nego što tamošnja Vlada donese odluku o zahtevu za ekstradiciju, mora se tražiti mišljenje od Kancelarije glavnog tužioca.

"Ako lice čije je izručenje zatraženo ne pristane na izručenje, Tužilaštvo predaje predmet i svoje mišljenje Vrhovnom sudu, koji ispituje da li postoje smetnje za ekstradiciju, shodno Zakonu o ekstradiciji. Vrhovni sud zatim predmet predaje Vladi na konačnu odluku o ekstradiciji“, kazali su ranije iz švedskog ministarstva. 

U kopanju tunela ispod Višeg suda u Podgorici, učestvovali su, kako je saopštila crnogorska policija, Veljko Marković (32), Milan Marković (53), Dejan Jovanović (30) i Vladimir Erić (32), svi državljani Srbije. Osim Erića, ostali osumnjičeni još izmiču organima pravde. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa