Region

Vanredna konferencija za novinare Milorada Dodika, najavio da neće prisustvovati sastanku sa Šmitom

Komentari

Autor: Tanjug

01/08/2021

-

13:48

Vanredna konferencija za novinare Milorada Dodika, najavio da neće prisustvovati sastanku sa Šmitom
Milorad Dodik - Copyright EPA/VLADIMIR STOJKOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da Kristijan Šmit, koji je danas preuzeo funkciju visokog predstavnika u BiH, nije dobrodošao za Republiku Srpsku, i da Srpska neće sa njim razgovarati, kao i da neće poštovati nijednu njegovu odluku.

Dodik je na konferenciji na kojoj novinari nisu imali nijedno pitanje nakon njegovog izlaganja, rekao i da neće prisustvovati najavljenom sastanku Šmita sa članovima Predsedništva BiH sutra u Sarajevu, jer sa njimm, kaže, nema šta da razgovara.

Od međunarodne zajednice ponovo je zatražio da objasni na osnovu čega i po kom međunarodnom pravu Šmit izabran za visokog predstavnika.

"Srbi su žešći orah, gospodine Šmit niste dobrodošli za Republiku Srpsku i nećemo poštovati bilo šta što vi uradite", rekao je Dodik na vanrednoj konferenciji za novinare povodom stupanja Šmita na poziciju visokog predstavnika.

Ocenjujući da je situacija u BiH u ovom trenutku ozbiljno usložnjena, Dodik je poručio da je BiH na "nepovratnm putu", a da Republika Srpska ima prava da bira svoj put.

"Naš odgovor je snažan, ne možemo da verujemo u dobre namere Šmita...", rekao je Dodik i istakao da Republika Srpska može da prihvati sve što je u skladu sa dejtoskom strukturom, a da sve drugo nema nikakav legitimitet.

Dodik zahvalio partijama u RS na "razumevanju"

Smatra neverovatnim, ističe, da se poseže za destabilizacijom Republike Srpske u trenutku kada u njoj sve napreduje u svakom smislu, a situacija je, ističe, neupordivo bolja nego u Federaciji BiH koja već tri godine nema vladu, ima mnoga otvorena pitanja i mnoge afere.

Dodik je zahvalio svim političkim partijama u Republici Srpskoj na razumevanju aktuelnog trenuka. Alternativa je, ponovio je razlaz.

Sprski član Predsedništva BiH je izrazio spremnost da se sa drugim političkim partijama u Repblici Srpskoj ukljuci u, kako je kazao, stvaranje jedinstvenog narodnog fronta otpora, je se, kako je rekao, samo tako može odbraniti Republika Srpska.

Pozvao je narod Srpske da se okupi oko narodnog fronta.

"Jasno je da ne smemo da dopustimo da neizabrani stranac razgovara o bilo čemu što je u vezi sa Srbima i Republikom Srpskom...", naveo je Dodik istakao da je nametanjem Šmita za visokog predstavnika ugrožen i evropski put BiH.

Upitao je šta u BiH radi Satler, koji je predstavnik EU u BiH, kada je došao novi visoki predstavnik.

Ponovio je i da je PIC samozvana grupa predstavnika, dooduše, kako je rekao, moćnih zemalja, ali da tako nešto ne postoji po Dejtonskom sporazumu i da su "oni najobičniji prevaranti koje uzimaju sebi za pravo koje ne postoji i pokušavaju da rukovode" Repblikom Srpskom.

Dodik je rekao i da će Srpska doći u poziciju da se povuče iz svih sporazuma, kao što je, na primer, sporazum o vojsci.

Naše je, kazao je, da odbacimo sva nametnuta rešenja visokog predstavnika. Poručio je i da niko ne treba da se plaši.

Oni misle, rekao je Dodik, da je njihova snaga u topuzu pa ćemo, kako je naveo, "mi leći dok poušavate da nas satrte da ne postojimo i kao entitet i kao identitet".

Komentari (0)

Evropa