Region

Milatović: Odlični saveznički odnosi Crne Gore i NATO

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2024

-

10:55

Milatović: Odlični saveznički odnosi Crne Gore i NATO
Milatović: Odlični saveznički odnosi Crne Gore i NATO - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je danas da su stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana posebno važni i ključnim je naglasio to što NATO prepoznaje strateški značaj regiona, uz poruku da se evropska i evroatlantska orijentacija regiona mora čuvati i dodatno podsticati.

Milatović je to rekao u razgovoru sa predsednikom Vojnog komiteta NATO Robom Bauerom, koji boravi u zvaničnoj poseti Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Kabineta crnogorskog predsednika, sagovornici su u otvorenom i sadržajnom razgovoru konstatovali odlične savezničke odnose zvanične Podgorice i Alijanse.

Milatović je, navodi se, rekao da je Crna Gora posvećena glavnim spoljnopolitičkim ciljevima, prevashodno kada se radi o kredibilnom članstvu u NATO, kao i ubrzanju evropskih integracija zemlje.

Ukazao je, da je Crna Gora u budžetu za 2024. godinu namenila dva odsto BDP-a za rashode za odbranu, od toga 35 odsto za modernizaciju i da je planarino da se nastavi sa daljim ulaganjima u odbrambeni sistem zemlje, saopšteno je iz Kabineta crnogorskog predsednika.

Bauer je naglasio da je Crna Gora dobar i pouzdan saveznik Alijanse i dodao da u trenucima složene bezbednose situacije na Istoku, NATO veoma ceni vojnu i političku podršku Crne Gore Ukrajini.

Bauer je, dodaje se, naglasio važnost toga što je Crna Gora prepoznala značaj zajedničke i odlučne reakcije po pitanju ruske agresije na tu zemlju.

Sagovornici su konstatovali da je rat u Ukrajini potvrdio ulogu koju NATO ima za širu globalnu bezbednost, te da je izražavanjem solidarnosti sa partnerima i među državama članicama demonstrirano puno jedinstvo Alijanse.

Crnogorski predsednik je podsetio na značaj daljeg jačanja političke i praktične podrške NATO i EU u oblasti reformi, regionalnog mira i bezbednosti što, kako je kazao, doprinosi opštoj otpornosti regiona na sve izazove sa kojima se Crna Gora kao deo međunarodne zajednice suočavamo.

 

Komentari (0)

Evropa