Region

Vučić na svetosavskoj akademiji u Skoplju: Mir i jedinstvo uslovi opstanka i razvoja

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2024

-

19:12

Vučić na svetosavskoj akademiji u Skoplju: Mir i jedinstvo uslovi opstanka i razvoja
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

U Makedonskom narodnom pozorištu večeras je upriličena akademija povodom obeležavanja nacionalnog praznika Srba u Severnoj Makedoniji, Dana Svetog Save, kojoj je prvi put prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je izjavio da su mir i jedinstvo uslovi opstanka i razvoja. Obraćajući se na akademiji, istakao je da je Sveti Sava u burna vremena znao za burne poteze, ali samo kada su bili neophodni za uspostavljanje očuvanja jedinstva i mira, kao što je znao da je politika veština mogućeg, pa je krunu tražio na zapadu, a arhiepiskopiju na istoku.

"Upravo je on izabrao ono što mora da bude naš osnovni izbor - školu i zakone, učenje, red, jaku organizaciju. Budućnost svih nas nije moguća bez ovih osam stotina godina starih postulata i da pojednostavim - ni sloboda nam neće previše značiti ako najpre ne naučimo šta je ona. Ropstvo se zasniva na neznanju", rekao je Vučić.

Dodao je da je Sveti Sava to znao i da je zato učio, prevodio i prenosio sve to na svoje učenike.

"Osam vekova nakon Svetog Save imamo istu obavezu da stvorimo generacije bolje od nas", rekao je Vučić.

On je istakao da nije lako sačuvati vojnu neutralnost, biti i ostati na ervropskom putu, a ne odreći se tradicionalnih prijatelja.

"Ne okrenuti im leđa u teškim trenucima i ne pripadati hordi onih koji su se hajci na njih pridružili", rekao je.

Kako je naveo, i danas je pred Srbijom izbor - sloboda ili sizerenstvo, nezavisnost ili podaništvo, naglasivši da je izabrala slobodu i nezavisnost.

Vučić je istakao da se sveti Sava s pravom zove ocem crkve i škole.

"Priča o svetom Savi staje u jednu reč - izbor, od prvog Rastkovog do poslednjeg Savinog da i državi i crkvi obezbedi prave naslednike i povuče se. I danas naš put zavisi od izbora, od toga hoćemo li kao narod izabrati slobodu ili nečije sizerenstvo ili vlast nad nama, nezavisnost ili vazalstvo, suverenitet ili podaništvo. Naša zemlja nije u jednostavnoj i lakoj situaciji", rekao je Vučić.

"Mi bližeg naroda od Makedonaca nemamo"

Predsednik Srbije je rekao da srbi nemaju bližeg naroda od Makedonaca i da jedino što bi Srbija volela je da sa Severnom Makedonijom gradi još bolje odnose.

"Ja sam predsednik Srbije, ali ne plašim se da kažem da su nama Makedonci najbliži narod. Mi bližeg naroda od Makedonaca nemamo. Kao što vidite, ja neskriveno jasno pred celokupnom srpskom i makedonskom javnošću kažem. Mi ništa ne tražimo od Severne Makedonije. Mi nemamo nikakve uslove ni za šta. Ništa ne očekujemo. Jedino što bismo voleli to je da gradimo još bolje i bliže odnose", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da Srbija od Severne Makedonije ne traži nikakve promene u Ustavu i da smatra da je to unutrašnja stvar.

Obratili se Pendarovski i Kovačevski

Na akademiji su se, osim Vučića obratili i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i doskorašnji premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Pendarovski je čestitao 27. januar i rekao da je svrha ovakvih praznika da kroz podsećanje na prošlost ujedine i pripreme zajednicu za aktuelne izazove, ali i da potvrde jedinstvo. 

"Značajan dan posvećen velikom srednjovekovnom srpskom svešteniku, učitelju i neimaru Svetom Savi. Predstavlja inspiraciju za generacije Srba da neguju svoj identitet, jezik, pismenost i kulturu i da stvaraju trajne vrednosti za jedinicu, i ovde i ovde. Dragi prijatelji, glavni prioritet makedonske države je održavanje suživota u našem multietničkom, višejezičnom i multireligijskom društvu", poručio je Pendarovski.

On je istakao značaj srpske zajednice za život Severne Makedonije i koliko je potrebna za razvoj "zajedničke makedonske zemlje".

Dimitar Kovačevski je u svom obraćanju naglasio da danas slavimo jednu od najsvetlijih ličnosti u istoriji srpskog naroda, Svetog Savu. 

''On je bio duhovni i intelektualni tvorac srpske države, ostao je upamćen na ovim prostorima. Svetosavska akademija je poruka zajedništva. Rad i međusobna saradnja bila je i misija ovog svetitelja - širenje mira, ljubavi, trpeljivosti, istine'', poručio je Kovačevski.

Kovačevski je rekao da je Severna Makedonija siguran dom za sve koji žive u njoj, i dodaje da su odnosi dve zemlje čvršći nego ikada.

Akademiji su prisustvovali i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji Ivan Stoilković, ministar za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Nikola Selaković, direktor uprave za saradnju sa dijaspprom i Srbima u regionu Arno Gujon, kao i mnogobrojni predstavnici srpske zajednice u ovoj zemlji.

U kulturno-umetničkom programu učestvovali su Branka Zečević sa orkestrom, najbolja srpska frulašica Neda Nikolić, makedonski klarinetista Blagojče Trajkovski, glumac Aleksandar Lazić, Marko Kačarević sa svojim pojačkim sastavom "Srbski pravoslavni pojci", grupa "Iskon" i  ansambl "Kolo".

U Severnoj Makedoniji 27. januar je od 2007. godine nacionalni praznik Srba, a centralna svečanost se svake godine održava u Skoplju.

Ove godine ustanovljen je i program "Svetosavska nedelja" tokom koje se realizuje niz aktivnosti u vezi sa četiri svetosavske akademije u četiri grada, Kumanovu, Skoplju, Tetovu i Bitolju.

Manifestacija Dani Svetog Save u Severnoj Makedoniji počela je 25. januara i traje do 4. februara, a završni je u Bitolju.

Stoilković: Vrh srpske države prepoznao sve što radi srpskinarod u Severnoj Makedoniji

Predsednik Demokratkse pratije Srba u Severnoj Makedonije Ivan Stoilković rekao je večeras da predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvi put prisustvuje na obeležavanju Svetosavske akademije u Skoplju, što je, kako je istakao, od istorijskog značaja.

On je za Tanjug, uoči obeležavanja Svetosavske akademije u Skoplju,  rekao da su, posle truda i uloženih emocija i ljubavi, došli u situaciji da je vrh sprske države prepoznao sve što radi srpski narod u Severnoj Makedoniji i da je upravo predsednik Vučić pokrovitelj manifestacije. 

"Ovo je pokazatelj da smo na pravom putu, zato što prvi put dolazi u Skoplje predsednik Vučić na obeležavanje Svetosavske akademije. Ovo ima istorijski značaj", rekao je on. 

On je dodao da je ova Akademija cenjena širom dijaspore, kao i da ima veliku podršku države Srbije. 

Komentari (0)

Evropa