Region

"Ne možemo raditi umesto vas, ali nudimo pomoć": Međuvladina konferencija Crne Gore i EU u Briselu

Komentari

Autor: Tanjug

29/01/2024

-

21:10

"Ne možemo raditi umesto vas, ali nudimo pomoć": Međuvladina konferencija Crne Gore i EU u Briselu
Međuvladina konferencija sa Crnom Gorom - Copyright video.consilium.europa.eu

veličina teksta

Aa Aa

Komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji izjavio je danas da Međuvladina konferencija sa Crnom Gorom oslikava zajedničke ambicije da se ostvari napredak u Crnoj Gori i da dođe do zatvaranja poglavlja u bliskoj budućnosti.

On je na konferenciji za novinare, održanoj nakon sastanka rekao da proširenje EU nije samo filozofski projekat, prenosi RTCG.

"Ukoliko postoji napredak od strane zemalja kandidatkinja, postoji i napredak od strane Evropske unije. Da se omogući prilika novoj vladi da objasni zemljama članicama kako planira da ubrza svoju putanju. Ovo je jedna konstrukcija koja CG vodi dalje procesu. Ono što smo čuli danas je više nego zajednička 'to do lista0 kako bi se ubrzanje desilo", istakao je Varhelji.

Istakao je da je neophodno usvajanje seta Medijskih zakona.

On je dodao da je  potrebno ubrzanje u fundamentalnim područjima, i da prioritet mora da se stavi  na poglavlja 23 i 24.

"U ovom kontekstu mislim da se dosta pozitivnih ocena javilo od mnogih zemalja članica. Samo smo videli tri meseca ove vlade ali smo videli pitanja kojima su se pozabavili, a koja su tu odavno i koja su učinila da CG dosta godina čeka. Videli smo imenovanje poslednjeg člana Ustavnog suda, postavljenje Sudskog saveta i imenovanje Vrhovnog državnog tužilaštva... Belgijska ministarka je rekla da su spremni da vas uključe pod svojim predsedavanjem i nadam se da ćemo vidjeti mnoge stvari iz Podgorice koje nismo gledali u prethodnom periodu. I Crna Gora može postati predvodnica pristupa EU", naveo je Varhelji.

On je dodao da EU "ne može uraditi domaći zadatak" umesto Crne Gore, ali da nudi pomoć i saradnju.

Spajić: Crna Gora mnogo uradila u ovom periodu

Predsednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić rekao je da je Crna Gora mnogo uradila u ovom periodu.

"Dobili smo vruć krompir u ruku. Nismo uspeli da sprovedemo reforme mnogo godina unazad. Međutim, fokusirani smo i napravili smo određene reforme. Vidimo da je 70 odsto Skupštine glasala za članove Vrhovnog državnog tužilaštva i vidimo da Crna Gora spremno čeka da se odrade reforme u zemlji", poručio je Spajić.

On je kazao da je fiskalni deficit bio ispod tri odsto, ali da je došlo do deeskalacije deficita i smanjenja duga.

"Mnoge stvari smo postigli za dva i po meseca, i vidimo ovo kao veliki polet za nas. I nadamo se da ćemo imati brze i pozitivne rezultate o mnogim zakonima koje čekaju, i da ćemo sa Skupštinom CG imatii odličnu saradnju. Nadamo se brzoj konferenciji zbog rezultata koje smo spremni da isporučimo", poručio je Spajić.

Ap/Risto Bozovic

 

Kaže da ima dosta toga što treba da se postigne i da je Vlada "itekako  svesni toga".

"Ići ćemo kroz listu zadataka svake nedelje. Crna Gora treba da ima rezultate i aktivnosti koji će da nas poguraju za taj sto gde se odlučuje da li je Crna Gora spremna za učlanjenje", naglasio je Spajić.

Ministarka spoljnih poslova Belgije Hađa Labib kazala je da je Belgija spremna da deli ambiciju sa Crnom Gorom.

"Ali uvećanje nije prioritet, već postoji geopolitički kontekst koji moramo da uzmemo u obzir.

Ostaje za nas uglavnom proces uvećanja zasnovan na kriterijumima na osnovu zasluga. Vidim da postoji volja i spremnost od strane Crne Gore", kazala je Labib.

Komentari (0)

Evropa