Region

Eskobar: SAD raduje svaki napredak Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji

Komentari

Autor: Tanjug

01/02/2024

-

14:05

Eskobar: SAD raduje svaki napredak Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji
Eskobar: SAD raduje svaki napredak Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države podržavaju evropski put Crne Gore i napore koje ulaže kako bi što pre postala punopravna članica Evropske unije, istaknuto je tokom sastanka ministra spoljnih poslova Filipa Ivanovića sa pomoćnikom zamenika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom u Vašingtonu.

Iz Ministarstva spoljnih poslova saopšteno je da je Eskobar kazao da SAD, kao prijateljsku zemlju i saveznika raduje svaki napredak Crne Gore ka članstvu u EU.

"Pozdravio je posvećenost aktivnom i kredibilnom članstvu u NATO-u, dobrosusedskim odnosima i jačanju sigurnosti na Zapadnom Balkanu, kao i punu usklađenost Crne Gore sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU", navodi se u saopštenju.

Ivanović je kazao da će Crna Gora nastaviti da bude partner SAD i Eskobara informisao o dosadašnjim rezultatima rada 44. Vlade, naročito u pogledu reaktiviranja procesa pregovora sa EU i reformi u ključnim poglavljima 23 i 24.

"U kratkom vremenskom roku pokazali smo da smo Vlada koja ostvaruje rezultate. Crna Gora ostvaruje napredak, rešena su pitanja koja su prethodnih godina opterećivala funkcionisanje pravosudnih organa, imenovan je novi glavni pregovarač i nastavljamo odlučno sa realizacijom obaveza iz EU agende", naveo je Ivanović.

Na sastanku je bilo reči o aktuelnoj političkoj situaciji u regionu. Istaknut je značaj pojačanog interesa američke administracije za stabilnost i dalji razvoj Zapadnog Balkana, a bilo je reči i o ruskoj agresiji na Ukrajinu i uticaju rata na politiku proširenja EU, kao i bezbednost evropskog kontinenta.

"Trećeg dana radnog boravka u Vašingtonu, ministar je posetio i HeritIdž fondaciju. Tokom sastanka su razmenjena mišljenja o političkim, ekonomskim i bezbednosnim pitanjima na Zapadnom Balkanu, kao i o aktuelnim globalnim izazovima, te mogućnostima dodatnog snaženja kontakata i saradnje između Crne Gore i SAD, naročito u oblastima bezbednosti, energetike, turizma i obrazovanja", navodi se, između ostalog, u saopštenju MVP.

Komentari (0)

Evropa