Region

Dodik povodom 82 godine od stradanja Srba u Drakuliću: Bez Republiike Srpske nema slobode

Komentari

Autor: Tanjug

04/02/2024

-

15:19

Dodik povodom 82 godine od stradanja Srba u Drakuliću: Bez Republiike Srpske nema slobode
Dodik povodom 82 godine od stradanja Srba u Drakuliću: Bez Republiike Srpske nema slobode - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

U banjalučkom naselju Drakulići obeležene su 82 godine od stradanja Srba u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac, a predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je na komemoraciji da bez Republike Srpske nema slobode za srpski narod na tim prostorima.

Nakon pomena, koji su služili sveštenici Banjalučke eparhije, položeni su venci i cveće ispred spomen kosturnice. U ime institucija Republike Srpske venac su položili Dodik, predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić i izaslanik srpskog člana Predsedništva BiH.

Venac je položio i konzul Srbije u Banjaluci Dragan Protić. Dodik je istakao da bez sopstvene države, nema ni slobode, navodeći da tih zločina ne bi ni bilo da je pre 80 godina postojala Republika Srpska.

Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

 

"Zato trajno treba da se borimo za svoju državu i svoju slobodu" naglasio je Dodik, prenela je RTRS.

Dodik je rekao da mladi ljudi u Republici Srpskoj moraju da znaju šta se dogodilo u Jasenovcu, Donjoj Gradini, Drakuliću, Pribilovcima i da institucije Srpske pripremaju materijal za film o zločinu u Drakuliću i otvaranje spomen sobe.

Uz brojne građane koji su organizovano došli iz Banjaluke, obeležavanju su, pored Dodika, prisustvovali i drugi zvaničnici Srpske, predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić, srpski predstavnici u institucijama BiH, rukovodstvo grada Banjaluke, predstavnici nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proistekla iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i NOR-a.

Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

 

Ustaše su 7. februara 1942. godine bez ispaljenog metka ubile 2.315 Srba, među kojim je bilo 551 dete, a o svireposti zločina svedoči činjenica da su pokolj nad Srbima izvršile komšije i sveštenici iz samostana na Petrićevcu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa