Region

Crna Gora izručila saradnika Do Kvona Južnoj Koreji

Komentari

Autor: Tanjug

05/02/2024

-

11:10

Crna Gora izručila saradnika Do Kvona Južnoj Koreji
Crna Gora izručila saradnika Do Kvona Južnoj Koreji - Copyright Tanjug AP/Risto Bozovic, File

veličina teksta

Aa Aa

Crna Gora je danas Južnoj Koreji izručila Hon Čang Jona, saradnika Hjeonga Do Kvona, koji su uhapšeni početkom prošle godine sa falsifikovanim dokumentima na podgoričkom aerodromu.

Čank Jon je izručen po poternici koju je za njim raspisao Seul.

On je, inače, poslovni partner međunarodnog begunca i takozvanog "kralja kriptovaluta" Do Kvona.

Prema navodima iz policije, prenosi portal RTCG, obojica osu zbog falsifikovanih dokumenata kažnjeni sa po četiri meseca zatvora.

"J.C.H. je od službenika NCB Interpol Podgorica i Posebne jedinice policije danas predat nadležnim pravosudnim i policijskim organima Južne Koreje, radi vođenja krivičnog postupka zbog više krivičnih dela koje se odnose na prevaru u finansijsko investicionim uslugama, ulaganjima i tržištu kapitala za koje je zaprećena doživotna kazna zatvora u Južnoj Koreji", navode iz Uprave policije.

Do Kvon i Hon Čang Jon uhapšeni su na podgoričkom aerodromu 23. marta zbog falsifikovanja putnih isprava.

Tada su imali kod sebe lažni pasoš Kostarike, a prilikom pretresa, kod Do Kvona pronađene su i lažne putne isprave Koreje i Belgije. Za Do Kvonom je ranije raspisana Interpolova poternica zbog optužbi za međunarodnu prevaru vrednu 40 milijardi dolara preko kriptovaluta.

Zbog pokretanja istrage i optužbi da je prevario poverioce, njegovo izručenje traže Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države (SAD).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa