Fokus

U SAD pristali da pomere ročište i sačekaju ekstradiciju Do Kvona iz Crne Gore

Komentari

Autor: Tanjug

16/01/2024

-

14:17

U SAD pristali da pomere ročište i sačekaju ekstradiciju Do Kvona iz Crne Gore
Hapšenje - Copyright Tanjug/AP/Risto Božović

veličina teksta

Aa Aa

Američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) pristala je da odloži ročište protiv kompanije Teraform Labs i njenog suosnivača Do Kvona kako bi on mogao da bude izručen iz Crne Gore u SAD.

Američki okružni sudija Džed Rakof uskoro će doneti odluku o pomeranju suđenja, odnosno novom terminu.

Komisija je saopštila juče da je odlaganje suđenja zakazanog za 29. januara opravdano. Takođe, usprotivili su se odvojenim suđenjima za Teraform i Kvona, i istakli da su slučajevi praktično isti, i da su dva suđenja nepotrebna, javio je Rojters, prenosi portal RTCG.

Do Kvonov advokat saopštio je ranije da je Južnokorejac želeo da bude u sudnici, te da bi u SAD mogao biti do sredine marta.

SEC je tražio da novi termin suđenja bude 15. april, a Kvonov advokat da se pomeri najkasnije do 18. marta. Juče je rekao da neće tražiti dalje odlaganje čak i ako Kvon ne bude mogao da prisustvuje u novom terminu.

Do Kvon i njegov poslovni partner Čang Jun su uhapšeni 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu kada su sa lažnim pasošima pokušali da otputuju privatnim letom za Dubai.

Viši sud Crne Gore ranije je saopštio da izručenje traže SAD i Južna Koreja. Južna Koreja ga traži zbog krivičnog dela nepoštenog trgovanja, prevare i kršenje javne ponude.

SAD, odnosno Okružni sud Južnog okruga Njujorka, tereti Do Kvona za više krivičnih dela uključujući zaveru u cilju prevare u vezi sa kupovinom i prodajom hartija od vrednosti, elektronsku prevaru, te manipulaciju cenama hartija od vrednosti.
 

Komentari (0)

Svet