Region

U Hrvatskoj porast konzumacije sintetičkih droga i drugih vrsta zavisnosti

Komentari

Autor: Tanjug

10/02/2024

-

12:12

U Hrvatskoj porast konzumacije sintetičkih droga i drugih vrsta zavisnosti
Zaplenjeni čokoladni uskršnji zečići - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Hrvatskoj je ustanovljen porast upotrebe sintetičkih droga - kokaina, amfetamina i ekstazija - ali i uzgajanje kanabisa, što je uz povećanje broja zavisnika od igara na sreću, video igrica, alkohola i duvana glavni problem koji bi trebalo da se rešava u okviru Zajedničkog akcionog plana za suzbijanje zavisnosti.

"Shvatili smo nužnost promene u pristupu ovom problemu i prvi put smo jedinstveno sagledali niz oblika zavisnosti koje, pored narkotika uključuju alkohol, cigarete, kocku, video igre i druge. To do sada nije bila praksa, nego je za pojedine oblike zavisnosti postojao zaseban nacionalni program", izjavio je pomoćnik direktora Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, zadužen za suzbijanje zloupotrebe droga Željko Petković na predstavljanju Akcionog plana do 2026. godine.

Prema njegovim rečima, učeći iz primera drugih zemalja koje su slične Hrvatskoj, tragalo se za načinima da se sistem unapredi i učini efikasnijim, prenosi Hina.

Podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2022. godine pokazuju da je registrovano 6.078 osoba koje su se lečile od bolesti zavisnosti od različitih psihoaktivnih supstanci i 641 osoba koja je te godine bila na aktivnom lečenju.

Broj lečenih osoba je porastao, ali je i dalje manji u poređenju sa brojem lečenih u godinama pre pandemije kovida 19.

Komentari (0)

Evropa