Region

Hrvatskoj preti tužba EU ako se ne uskladi s direktivom o pomorskoj strategiji

Komentari

Autor: Tanjug

19/02/2024

-

11:21

Hrvatskoj preti tužba EU ako se ne uskladi s direktivom o pomorskoj strategiji
Tanjug/AP/Michael Sohn - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatska je od Evropske komisije dobila obrazloženo mišljenje o povredama evropskog prava zbog neusklađivanja s direktivom o pomorskoj strategiji i, ako u roku od dva meseca ne odgovori Komisiji, preti joj tužba.

Obrazloženo mišljenje od EK Hrvatska je dobila 7. februara, kao i Danska, Grčka i Malta. Države članice su bile dužne da do 31. marta 2022. godine revidiraju i dopune svoje programe mera. EK je u februaru prošle godine uputila službene opomene delu članica da to učine i neke od njih to su i učinile, međutim Hrvatska, Danska, Grčka i Malta nisu.

Okvirna direktiva o pomorskoj strategiji sveobuhvatna je politika za zaštitu morskog dobra evropskih mora uz istovremeno omogućivanje održive upotrebe moriskih dobara i usluga.

Direktivom se od članica EU-a zahteva da procene stanje kvaliteta morskog dobra, uspostave odgovarajuće ciljeve i izrade odgovarajuće programe praćenja.

Zahteva se takođe da sprovedu mere za postizanje ključnog cilja direktive koji se odnosi na postizanje "dobrog stanja okoline" svih morskih voda.

"Ministarstvo privrede i održivog razvoja ulaže izuzetne napore kako bi u roku koji je Evropska komisija navela u svom obrazloženom mišljenju izvestila Komisiju o ispunjenju obveza iz okvirne direktive", rekli su Hini u tom ministarstvu.

Poručili su da Ministarstvo, u saradnji s drugim nadležnim telima, intenzivno radi na dovršetku svih propisanih procedura kako bi u što skorijem roku predmetni dokument usvojila Vlada, a što je ključna formalna pretpostavka za dovršetak ovog postupka.

Ministarstvo kašnjenje opravdava, uz ostalo, zbog opsežnosti tema dokumenta, kao i širine obaveza koje proizlaze iz direktive koje je potrebno uzeti u obzir prilikom određivanja i usklađivanja mera. Navodi i integralni karakter programa mera 2022.- 2027. kao i složenost postupka strateške procene uticaja na okolinu.
 

Komentari (0)

Evropa