Region

Pendarovski dobio podršku za drugi mandat: Ko će sve da stane na crtu aktuelnom predsedniku Severne Makedonije?

Komentari

Autor: Tanjug

22/02/2024

-

12:28

Pendarovski dobio podršku za drugi mandat: Ko će sve da stane na crtu aktuelnom predsedniku Severne Makedonije?
Pendarovski dobio podršku za drugi mandat: Ko će sve da stane na crtu aktuelnom predsedniku Severne Makedonije? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Severnoj Makedoniji sutra počinje prikupljanje potpisa za kandidate za predsednika Republike na predstojećim predsedničkim izborima i trajaće do 8. marta. Za kandidaturu je potrebno da prikupe najmanje 10.000 potpisa birača upisanih u birački spisak, ukoliko nemaju podršku 30 poslanika.

Kampanja za predsedničke izbore počinje 4. aprila, a prvi izborni krug je zakazan za 24. april. Iz vladajuće SDSM saopšteno je da je aktuelni makedonski predsednik Stevo Pendarovski dobio podršku rukovodstva za drugi mandat, dok je jedini kandidat iz najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE profesorka i poslanik Gordana Šiljanovska Davkova.

Pendarovski i Šiljanovska Davkova bili su protivkandidati i na poslednjim predsedničkim izborima 2019. godine, kada je aktuelni šef države pobedio u drugom krugu.

Iz SDSM je juče saopšteno da je na sastanku rukovodstva odlučeno da Stevo Pendarovski bude podržan kao kandidat za predsednika države. Ova odluka će, naveli su, ovih dana biti predstavljena članovima Izvršnog i Glavnog odbora stranke, a već narednih dana planirani su sastanci sa koalicionim partnerima. Zanična priomotivna konvencija biće održana 3. marta.

Prinskrin/Youtube/Претседател на Република Северна Македонија

 

"Pendarovski je pobednički kandidat, sa najvećim koalicionim kapacitetom, koji zajedno sa SDSM-om i strankama iz naprednog, demokratskog bloka snažno deli viziju evropske budućnosti države. U sadašnjem mandatu vratio je integritet i kredibilitet instituciji predsednika i pokazao šta znači biti predsednik za sve građane", kažu u SDSM.

Iz VMRO-DPMNE je saopšteno da će o kandidaturi Gordane Siljanovske-Davkove odlučivati delegati Konvencije za izbor predsedničkog kandidata, koji će biti održan 2. marta. Navedeno je da je ona dostavila plan, program rada i potreban broj potpisa delegata.

U javnosti se još nagađa o kandidatu DUI, iako mediji prenose da bi to mogao biti aktuelni šef diplomatije Bujar Osmani, za danas je obraćanje novinarima zakazao i predsednik ove stranke Albanaca Ali Ahmeti.

Glavni odbor stranke GROM sinoć je dao podršku predsedniku stranke Stevči Jakimovskom. Iz Unije za promene ranije je saopšteno da će njihov kandidat biti Arben Taravari, predsednik jednog krila Alijanse za Albance.

Profesorka Biljana Vankovska je kandidat za predsednika Levice, a potpise će prikupljati i Velo Markovski, koji je prvi najavio kandidaturu pre nekoliko meseci. Očekuje se da će stranka ZNAM gradonačelnika Kumanova Maksima Dimitrievskog danas saopštiti ko će biti njihov predsednički kandidat, dok će iz Bošnjačke demokratske zajednice potpise prikupljati Mersiha Smailović, preneli su skopski mediji.

Ahmeti potvrdio da je Bujar Osmani kandidat DUI za predsednika RSM

Kandidat Demokratske unije za integracije (DUI) za predsednika Severne Makedonije na predstojećim izborima biće aktuelni šef makedonske diplomatije Bujar Osmani. To je saopštio lider DUI Ali Ahmeti.

Ahmeti se u video obraćanju iz sedišta stranke obratio samo na albanskom jeziku. On je pozvao građane da izađu na izbore za koje je rekao da će biti svojevrsni referendum između Rusije i Evropske unije.

"Reci 'ne' Rusiji, 'da' Evropi. Hajde da izaberemo predsednika i potpredsednika sa dvotrećinskom većinom glasova ...", rekao je Ahmeti.

Poručio je da predstojeći predsednički i parlamentarni izbori imaju odlučujući značaj.

"Izbori koji su pred nama, parlamentarni i predsednički, imaju odlučujući značaj u ovoj bici. Zato smo na ovim izborima odlučili da vas zamolimo da ostanete zajedno, da se sa nama postrojite za realizaciju našeg zahteva (od 2016. i 2020. godine) za ustavne promene i izbor predsednika i zamenika predsednika predsednika države u Skupštini i uključivanje bugarske i drugih zajednica u Ustav", naveo je Ahmeti.

Glasačima se javno zavetovao da DUI neće biti deo nijedne vlade koja ne želi da menja Ustav i da će se u tom slučaju iz opozicije boriti za egzistencijalne pretnje RSM.

Komentari (0)

Evropa