Region

Tužilaštvo formira predmet zbog navodnog govora mržnje protiv Dodika u Podgorici: "Crnogorac, a ne posrbica"

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2024

-

20:20

Tužilaštvo formira predmet zbog navodnog govora mržnje protiv Dodika u Podgorici: "Crnogorac, a ne posrbica"
Tužilaštvo formira predmet zbog navodnog govora mržnje protiv Dodika u Podgorici: "Crnogorac, a ne posrbica" - Copyright Prinskrin/rtcg.me

veličina teksta

Aa Aa

Više tužilaštvo u Podgorici formiraće predmet kako se ocenilo da li u porukama transparenata na protestu zbog dolaska predsednika Republike Srpske Milorada Dodika ima elemenata krivičnog dela. 

Na jednom od njih je pisalo "Soko sivi, a ne kukavica. Crnogorac, a ne posrbica", što prema oceni građanske aktivistkinje Bojane Jokić predstavlja izliv mržnje.

"Vidimo da tu nema prakse i ustaljenosti, jer šta bi bilo da su neki druge nacionalnosti ili neke druge radikalne grupe nosile natpisima na kojima piše Crnogorac a ne poturica, ili Crnogorac pa možda neki od ovih homofobnih izraza, koji uglavnom homofobi koriste za LGBT populaciju. Da li bi onda državne institucije reagovale? Ja mislim da bi", rekla je Jokić.

Rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica saopštila je da će vezano za isticanje transparenata formirati predmet kako bi utvrdilo da li u porukama transparenata ima elemenata krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti, prenosi RTCG.

"Postoji bojazan da će te, slobodno mogu reći, fašističke parole možda i nekom pomutiti glavu ko prirodno ne bi razvio mržnju prema drugom i drugačijem", istakla je Jokić.

Tanjug/Mediabiro

 

Aktivistkinja je takođe naglasila da na ovaj incident nije reagovala nijedna nevladina organizacija.

Dodik je juče boravio u poseti Crnoj Gori i tamo se sastao sa predsednikom Skupštine te zemljem Andrijom Mandićem.

Mandić je Dodika dočekao ispred Vile Gorica, a potom su zajedno posetili Saborni hram Hristovog vaskrsenja i kriptu u kojoj je sahranjen mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije.

Dolazak Dodika u Crnu Goru izazvao je veliku pažnju dela medija koji pitaju da li je reč o službenoj ili privatnoj poseti predsednika Republike Srpske.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa