Region

"Skupština Crne Gore nije bila dom svih građana": DPS dostavio inicijativu o smeni Mandića poslaničkim klubovima

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2024

-

15:00

"Skupština Crne Gore nije bila dom svih građana": DPS dostavio inicijativu o smeni Mandića poslaničkim klubovima
"Skupština Crne Gore nije bila dom svih građana": DPS dostavio inicijativu o smeni Mandića poslaničkim klubovima - Copyright Prinskrin/Youtube/Skupština Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Šef Poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić saopštio je danas da su inicijativu za smenu predsednika Skupštine Andrije Mandića prosledili poslaničkim klubovima.

"Skupština Crne Gore od ovog saziva nije bila dom svih građana. Zloupotrebljena je od njenog domaćina za partijske i antievropske interese", rekao je Nikolić na konferenciji za novinare.

U inicijativi su, rekao je, naveli nekoliko razloga zašto je Mandić nedostojan za funkciju koju obavlja.

"Iako je pozivan, nijednom nije priložio dokaze da je u legalnom posedu crnogorskog državljanstva. Svako ko je postao vlasnik nakon 3. juna 2006. godine mora se odreći državljanstva druge države. Niz je dokaza da je u nelegalnom posedu, a nema reakcije MUP-a", rekao je Nikolić i pozvao MUP da postupi u skladu sa obavezom.

Dodao je da je Mandić "neozbiljnim odnosom" značajno doprineo kompromitaciji države koju predstavlja i onda kad je u Beogradu gostovao u izbornom štabu svojih partnera jer se tako stavlja na stranu jednog dela građana.

"On je mimo te akcije kojom je kompromitovao sve građane Crne Gore svrstavajući se na stranu jedne nacije izvršio kompromitaciju svih građana. On je dao Dariu Vranešu da sledi njegov primer kada je Vraneš o trošku građana slavio praznik druge države u Pljevljima. Deo opozicije je podneo prijavu nadležnom organima i očekujemo odgovor od njih. Konačno, neustavna čestitka povodom Dana Republike Srpske i poseta negatora genocida u Srebrenici (Milorada) Dodika predstavlja svrstavanje na stranu onih politika koje imaju cilj rušenje BiH", rekao je Nikolić.

Smatra da se ulagalo u međususedske odnose, ali da su oni narušeni ovim činom.

"Smatramo da svi navedeni razlozi da će se ove opstrukcije nastaviti jer je to interes politike čiji su protagonisti Dodik i Mandić. Najbolje je suštinu objasnio (ambasador Rusije u CG) Maslenikov koji je rekao da intenziviranje ... Donosi kompromitaciju Rusije sa zemljama Balkana".

Inicijativu su, kazao je, poklonili svim klubovima sem ZBCG i veruju da će je, kako kažu, do kraja i formalno dobiti.

Komentari (0)

Evropa